Spa 24: de zevende affiche is voor Audi

  • Audi afgebeeld op de zevende van tien verzamelaffiches voor de eeuweditie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa
  • Het Duitse merk toonde in de jaren 90 de kwaliteiten aan van het quattro-systeem en won sinds 2011 viermaal
  • Op het Circuit de Spa-Francorchamps valt regen nooit uit te sluiten

De mooiste liefdesverhalen hebben soms wat tijd nodig om tot stand te komen. Een mooi voorbeeld daarvan is de link tussen Audi en de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Iets meer dan vijftig jaar na zijn eerste deelname, gaat het merk met de vier ringen van 25 tot en met 30 juni 2024 op zoek naar een vijfde zege in ’s werelds grootste GT-race.

De eerste zege van Audi in de 24 Uur dateert van 2011, dankzij Team WRT en een rijderstrio samengesteld uit Mattias Ekström, Timo Scheider en Grégory Franchi. Het is de bekroning voor Audi Sport customer racing, een nieuw project van de Duitse constructeur. De Audi R8 LMS GT3 is in 2009 op de markt gekomen en schittert meteen in zijn categorie, maar dat niet alleen. De auto wordt licht aangepast en ingeschreven in Groep 2, om zo een van de trekpleisters te vormen van de editie 2009 van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. De Audi van Marcel Fässler, Henri Moser, Alexandros Margaritis en Marc Basseng, ingezet door Phoenix Racing, komt zowaar op het algemene podium terecht, achter twee GT1-bolides.

Na de overwinning in 2011, tijdens de eerste editie waarin GT3’s de plak zwaaien, recidiveert de Duitse GT in 2012 (Team Phoenix), 2014 (Team WRT) en vervolgens 2017 (Saintéloc Racing Team). Meer nog dan die vier successen, valt op hoe regelmatig de R8 in de voorposten te vinden is. In de dertien edities sinds 2011 hebben niet minder dan veertien Audi-teams van de podiumchampagne geproefd! Alleen in 2019 en 2022 ontbreekt de R8 LMS GT3 in de top 3. Vier zeges in de Beker van de Koning (voor de beste constructeur in de breedte) vormen tot slot de kers op de taart. Wie doet beter? Niemand!

Zoals de verzamelaffiche ons herinnert, begint Audi’s geschiedenis in de Belgische uithoudingsklassieker lang voor de komst van de Audi R8 LMS GT3 en de geboorte van Audi Sport customer racing. Na podiumplaatsen en zeges in categorieën voor de Audi 80 GT in het midden van de jaren 70 en die van de Audi Coupé in het begin van het volgende decennium, brengt de indrukwekkende Audi V8 het publiek vanaf 1990 in vervoering. Die auto heeft meer weg van een limousine dan van een compacte sportwagen en maakt indruk door zijn afmetingen en de brullende motor van 450 pk. Ook de prestaties zijn ontzagwekkend, gezien de tweede plaats in de kwalificaties van 1991. Een Audi op de eerste startrij, achter de officiële Nissan (de latere winnaar) en voor de officiële BMW’s, dat is ongezien! Een aanrijding belemmert de V8 quattro echter om te bevestigen in de race…

Nadien komt de Supertoerisme-periode, waarin Audi op de circuits promotie voert voor zijn quattro-systeem. De zege veroveren in de 24 Uur lukt niet, maar toch staat de Audi 80 quattro Supertoerisme op de verzamelaffiche. Aan de rechterzijde verschijnt de Audi R8 LMS GT3 EVO II van Tresor Attempto Racing, op zaterdag 29 juni een van de acht exemplaren aan de start.

Heeft u trouwens de helm herkend in de auto aan de linkerkant? Het is die van Vincent Vosse! De baas van Team WRT maakt in 1995 zijn debuut in de 24 Uur met deze Audi, alvorens in 2002 te winnen met de Chrysler Viper GTS-R. Nadien richt hij zijn eigen team op, dat in 2011 en 2014 triomfeert met Audi. En aangezien het quattro-systeem een te duchten wapen bleek in de regen, zijn de weersomstandigheden gecreëerd door Guillaume Lopez wel heel toepasselijk. 

Is de regen van 25 tot en met 30 juni van de partij voor de eeuweditie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa? We hopen van niet, maar op het Circuit de Spa-Francorchamps willen de weergoden altijd hun steentje bijdragen…

Wist u dat?

In het midden van de jaren 70 blinkt de Audi 80 GT uit in de categorieën voor kleine cilinderinhouden van de 24 Uur van Francorchamps. Het Duitse merk wint in 1975 zelfs de zogenaamde ‘Challenge des Marques’. Die competitie, die vandaag verdwenen is, beloont de constructeur met het hoogste percentage van zijn ingeschreven wagens aan de aankomst. Niet alleen zien de vier Audi 80 GT de zwart-witgeblokte vlag, twee ervan finishen op het podium voor wagens van minder dan 1600 cc. Bij de rijders ook een zekere Thierry de Wilde, de grootvader van Ugo, een Belgische belofte die hoopt aan de start te staan van de eeuweditie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa.

N.B.: Net als alle andere verzamelaffiches, wordt deze versie te koop aangeboden in de officiële shops tijdens de week van de 24 Uur, of in de merchandising-rubriek van de officiële website van het evenement.