F1 Imola: eerste race op Europese bodem dit seizoen

In Imola staat dit weekend de zevende manche van het F1-seizoen op het programma. Vorig jaar kon de Grote Prijs door de hevige regenval niet plaatsvinden, maar dat is voor dit jaar niet het geval. Ondanks de overwinning van McLaren-rijder Lando Norris in Miami is Red Bull Racing dit weekend opnieuw de grote favoriet.

In 1980 maakte het Autodromo Enzo e Dino Ferrari zijn debuut in de Formule 1. De Grote Prijs van Italië werd eenmalig in Imola verreden omdat het traditionele circuit van Monza werd verbouwd. De Braziliaan Nelson Pïquet won de editie en zou het volgende jaar de wereldtitel veroveren.

Het zwartste weekend uit de geschiedenis van de sport

Na het succesvolle weekend in 1980 kreeg het circuit van Imola tussen 1981 en 2006 een vaste plaats op de F1-kalender onder de naam “de Grote Prijs van San Marino”. Helaas werden niet alle 26 edities zonder problemen verreden. In 1994 werd de Grote Prijs van San Marino in het zwartste weekend uit de geschiedenis van de sport.

In de vrije training van 1994 vloog Rubens Barrichello tegen de metalen bescherming voor de toeschouwers, maar de Braziliaan kwam er met de schrik vanaf. De volgende dag kreeg Roland Ratzenberger in de kwalificatie zijn wagen niet meer onder controle, waardoor de Oostenrijker vol in de muur belandde en aan zijn verwondingen overleed. Na het dodelijke ongeval werd er toch uiteindelijk geracet, maar dat werd helaas ook de laatste race voor de drievoudige wereldkampioen Ayrton Senna. De Braziliaan crashte aan een hoge snelheid in de Tamburello-bocht en stierf ter plaatse. Na de Grote Prijs werd de veiligheid in de F1-wagens verbeterd en het circuit aangepast.

Terugkeer in 2020

Nadat de Grote Prijs van België in 2006 de wedstrijd in San Marino op de kalender verving, was het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in 2020 opnieuw van de partij. De Grote Prijs van Imola kreeg een vaste plaats op de kalender en dat zal zeker nog tot 2025 duren. Vorig jaar kon de wedstrijd door de hevige regenval niet plaatsvinden.

Na zijn tweede plaats in de Grote Prijs van Miami zal Max Verstappen in Imola opnieuw willen winnen. De Nederlander won in Emilia-Romagna de voorbije twee edities en zal zijn leiding in het WK-klassement willen verstevigen. De McLaren-rijders Lando Norris en Oscar Piastri zullen na het succesvolle weekend in Miami de grootste tegenstanders van de Nederlander worden, maar het wordt ook afwachten wat de Ferrari-rijders in hun thuisrace zullen presteren.

Omdat dit de eerste wedstrijd op Europese bodem is, zal het volledige weekend op de traditionele uren worden verreden. Hieronder vindt u het schema:

Vrijdag 17 meiVrije training 113u30 – 14u30
Vrijdag 17 meiVrije training 217u00 – 18u00
Zaterdag 18 meiVrije training 312u30 – 13u30
Zaterdag 18 meiKwalificatie16u00
Zondag 19 meiRace15u00