e-Rallye Ardenne Roads by Volkswagen ID – Vanina Ickx: “Ik ben altijd nieuwsgierig”

Bij de volgende e-Rallye Ardenne Roads by Volkswagen ID. kan de Belgian VW Club rekenen op de aanwezigheid van Vanina Ickx. In en rond Durbuy zal de voormalige endurance- en DTM-pilote voor het eerst kennis maken met de Eco-Rally, in het gezelschap van haar zus Larissa.

Persbericht

Vanina Ickx heeft al van zowat elke discipline in de autosport geproefd: van de Fun Cup over de 24 Uur van Le Mans tot DTM, eenzitterij en zelfs de Dakar. En hoewel ze in 2012 een definitief punt achter haar professionele racecarrière zette, mist de dochter van Jacky geen enkele gelegenheid om achter een racestuur te kruipen. Dat bewees ze nog in 2018, toen ze startte in de beroemde klimkoers van Pikes Peak, of ook recent nog, toen ze in maart deelnam aan een regularityrally en begin mei aan het stuur van een Fun Cup over het circuit van Spa-Francorchamps scheurde.

Tussen 23 en 25 mei zal Vanina in Durbuy nog een lijntje aan haar palmares kunnen bijvoegen, door deel te nemen aan de e-Rallye Ardenne Roads by Volkswagen ID. Ze maakt er deel uit van het team van de Belgian VW Club, om er in de Belgische manche van de Bridgestone FIA Eco Rally Cup haar debuut in Eco-Rally te maken. “Als groot autoliefhebber kruip ik uiteraard graag achter het stuur, maar ik ben ook altijd nieuwsgierig”, stelt de 49-jarige Brusselse. “Ik trek dus met heel veel enthousiasme naar Durbuy! Een regularitywedstrijd voor elektrische voertuigen, ik moet toegeven dat me dat ten zeerste intrigeert.”

Vanina werkt haar eerste Eco-Rally af met haar oudere zus Larissa aan haar zijde. “Daar kijk ik ontzettend naar uit! We hebben samen al heel wat beleefd: Larissa heeft me dikwijls vergezeld en gesteund toen ik in DTM of endurance reed”, stelt de voormalige pilote. “Bovendien hebben we meer dan 20 jaar geleden samen de Rallye des Princesses gewonnen, een regularitywedstrijd met een parcours dat dwars door Frankrijk gaat en exclusief aan dames is voorbehouden. Die zege kwam toen als een grote verrassing!”

De ambities in Durbuy liggen evenwel iets lager. “We beseffen maar al te goed dat de Bridgestone FIA Eco Rally Cup een internationaal kampioenschap is, waar de allerbeste specialisten aan de start staan. Bij de controle van de vooraf vastgelegde gemiddelde snelheden worden de verschillen soms in tienden van een seconde gemeten”, legt Vanina uit. “Hoewel we wel enig idee hebben wat ons te wachten staat, zijn we niet in staat om dezelfde hoogstaande handigheidjes of vakkennis van sommige andere deelnemers uit onze hoge hoed te toveren.”

Met hun Volkswagen ID. Buzz is de kans groot dat de twee zussen de applausmeter zullen doen overslaan – onopgemerkt zullen ze in ieder geval niet blijven – maar het duo wil zich in de eerste plaats amuseren. “We willen er vooral plezier aan beleven, maar willen het ook wel goed doen”, besluit Vanina. “We weten dat we door deel uit te maken van de Belgian VW Club kunnen rekenen op de steun van een familiaal, doch ook professioneel team. Binnenkort zullen we trouwens een opleidingsdag volgen, om de Tripmaster onder de knie te krijgen en het reglement van de wedstrijd uit te pluizen. In zo een context en met zo een energie kunnen werken is uiteraard heel motiverend.”