BGDC Magny-Cours: ook naar Frankrijk

Enkele weken na de zonnige start van het seizoen in Zolder, maakt de 100 Series by BGDC 2024 zich op om de baan te kiezen voor de eerste internationale excursie van het jaar. Georganiseerd door de drijvende krachten achter de BGDC, verzamelen de Magny-Cours Cups nog maar eens het gros van de Belgische competities… 

(persbericht)

Het is een traditie die altijd goed wordt ontvangen: het Pinksterweekend staat synoniem voor de hoogmis van de Belgische competities! En het is de BGDC die als orkestleider deze Magny-Cours Cups zal openen. We zien er op de piste ook de European Fun Cup (480’), de 2CV Racing Cup (24 Uren), de C1 Racing Cup (24 heures), de 100 Series by BGDC (200’), de Lotus Cup Europe (tweemaal 25’) evenals de Franse Superkart competitie. Deze immer spectaculaire competitie zien we er voor drie sprints van 19 minuten (plus een ronde)! Kortom, er zal volop geracet worden in de  Nièvre tussen vrijdag en maandag… 

Voor de 100 Series by BGDC wordt de actie op de piste verdeeld tussen de zaterdag (kwalificatie tussen 10u00 en 10u40) en de zondag (wedstrijd tussen 15u45 en 19u05). Na de dominante vertoning van de Porsche 992/991 GT3 Cup in Limburg, kan het wel eens helemaal anders uitdraaien op het circuit waar lange tijd de Grote Prijs Formule 1 van Frankrijk werd gehouden.

Drie Porsche 911 GT3 Cup, van diverse generaties, staan er aan de start. Het zijn de 992 van Olivier Dons en Kurt Hensen (Speedlover), de 991 van Johan en Michael Van Peperzeel, evenals de beruchte 996 van Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica, die hun grote wedstrijddebuut zullen maken. Tegenover de Duitse bolides uit Stuttgart staan in Divisie 4 de MARC II V8 met Mustang-look van Raphael van der Straten, die terug is van weggeweest met Nicolas Busschaert als teamgenoot, en de MARC BMW V8 van Dirk Mertens, Maurits Van Egdom en Tom De Neef.  Daarbij moeten we nog meerdere bolides uit de Klasse GT4+ tellen met de Toyota GR Supra van Patrick Dubois en Cédric Wauters, de Porsche Cayman van Eric Billiard en Quinn Van Hooydonk enerzijds en die van Didier Rousseau en Nicolas Vandierendonck anderzijds en ook nog de BMW M2 van Wiebe Wijtzes, Robbe Staals en Patrick Franssen. 

Over de volledige afstand bestaat staat het buiten elke twijfel dat de vertegenwoordigers uit de Divisie 2 zullen opklimmen in het algemene klassement. We denken dan uiteraard aan de A110 Cup van Alain Boveroux, die deze keer zal vergezeld worden van de ervaren Armand Fumal, maar ook aan de concurrenten uit de Klasse F zoals de BMW 130 GTR van Philippe Wouters en Raf Peeters, en de BMW Z4 van Alain Van Tornhaut. 

Eens te meer zal de Klasse B (2 liter) van de Divisie 1 het toneel zijn van een strijd op alle fronten, met de winnaars van Zolder, Yvan Muller en Gaël Frère (Renault Clio Cup) die op hun hoede zullen moeten zijn voor Thomas Van Loocke en Eric Van Bael (Renault Clio Cup), Hervé Deger en Jérôme Heinen (Renault Clio Cup), een Guy Katsers die uitzonderlijk zal vergezeld worden van  François Jeukenne (Vauxhall Astra Coupé), Frédéric Faucon, Georges Pons en Michael Divoy (Renault Clio Cup), Patrick Asnong, Olivier Debroux en Eric Duthoit (Renault Clio Cup), de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons (Honda Civic Type R), maar eveneens voor de Fransen Edouard Audigane, Geoffrey Angelucci en Nicolas Klee (Renault Clio Cup), die sant in eigen land zullen willen zijn!

Rogier Van Kuyk en Thomas Leten (Renault Clio) zullen zegekandidaat zijn in de Klasse A, en er de degens kruisen met Eric en Renaud Lambert (Citroën Saxo).

De deelnemers aan de 100 Series by BGDC zullen elkaar op het circuit van Nevers Magny-Cours treffen onder weersomstandigheden die zonnig tot wisselvallig kunnen zijn, iets wat de debatten nog wat kan kruiden. 

‘Op het moment dat we op het punt staan om richting de Nièvre te vertrekken, is het interessent om nog eens de nadruk te leggen op de solide basis van de BGDC’, zegt Patrick Van Billoen. ‘Het vorige weekend, tijdens het grote en populaire evenement van de FIA WEC op het Circuit van Spa-Francorchamps, hebben we kunnen vaststellen dat van de Belgische piloten die van de partij waren in de diverse categorieën, sommigen nog hun wedstrijd-debuut maakten in het…BGDC! Dat is een mooie voldoening en het zegt veel over de waarde van dit andere Belgische endurance kampioenschap, dat seizoen na seizoen verder timmert aan zijn sportieve weg…’