WRC Portugal KP6-KP9: Rovanperä sluit nipt eerste volledige dag als leider af

In Portugal staat de huidige wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) na negen klassementsproeven aan de leiding. De Fin heeft een voorsprong van één seconde voor zijn teamgenoot Sébastien Ogier. Takamoto Katsuta (Toyota) volgt als derde op 4,7 seconden.

Foto’s: ©WRC / Toyota

Na de service in de middag begonnen de Toyota-rijders Rovanperä, Ogier en Katsuta het tempo op te schroeven. Rovanperä nam op KP6 de leiding van Katsuta over en gaf die tot het einde van de dag niet meer af. “Ik kan niet sneller rijden dan dit”, vertelde Rovanperä. “Ik ben zeer blij dat we nog steeds aan de leiding staan. Morgen doen we er alles aan om de zaterdag als eerste af te sluiten.”  Ondertussen zette achtvoudig wereldkampioen Ogier twee scratches neer, waarmee hij de eerste volledige dag op de tweede plaats afsloot. Takamoto Katsuta volgt als derde op 4,7 seconden.

Elfyn Evans, de vierde Toyota-rijder, had een mindere namiddaglus. De corijder Scott Martin had zijn notitieboek vergeten waardoor hij de notities op zijn telefoon moest aflezen. Daarnaast reed Evans een lekke band waarmee hij meer dan een minuut verloor. De Brit staat na negen klassementsproeven op een teleurstellende achtste plaats.

Hyundai probeert

Ott Tänak was de enige Hyundai-rijder die in het spoor van de topdrie kon blijven. De Est heeft slechts een achterstand van 5,4 seconden op leider Rovanperä en staat op een mooie vierde plaats. Zijn teamgenoten Dani Sordo en Thierry Neuville vervolledigen de topzes en staan nog net binnen de twintig seconden van Rovanperä. “We zullen nog veel tijd verliezen”, zei Neuville met nog één proef te gaan. “We hadden de volledige proef geen hybride-systeem.” Neuville verloor op de laatste proef nog 8,4 seconden en bleef op de zesde plaats staan.

De Ford-rijders Adrien Fourmaux en Grégoire Munster staan respectievelijk op de zevende en negende plaats. In het WRC2 staat Skoda-rijder Oliver Solberg aan de leiding. De Zweed heeft een kleine bonus op Yohan Rossel (Citroën) en Gus Greensmith (Skoda).

Morgen staan voor de rijders negen klassementsproeven op de planning, met de start van KP10 om 9u05.