FIA WEC Spa – Interview Nyck de Vries: “Fans van FIA WEC zijn echt gepassioneerd”

Nyck de Vries heeft zijn start in het FIA WEC 2024 met Toyota Gazoo Racing niet gemist. De Nederlander won in Imola, samen met Kamui Kobayashi en Mike Conway de tweede manche van het WK Uithouding, uiteraard in een Toyota GR010 – Hybrid. Het spreekt voor zich dat de Vries één van de kandidaten op de wereldtitel is.

Foto’s: Toyota en ASW

“Imola was geen makkelijk race, net als Qatar, maar in Imola was het resultaat er wel. Het werk van het team was zoals steeds erg goed, maar qua performance is het nog steeds niet optimaal. Zonder het uitzonderlijke werk van iedereen van Toyota Gazoo Racing, was die zege niet mogelijk geweest”, aldus de Nederlander bij Autosportwereld in Spa.

Toyota won de afgelopen zeven edities van het FIA WEC in Spa, maar dat is voor Nyck De Vries geen garantie op nieuw succes:

“Het verleden zegt niets over de race van dit weekend. Uiteraard is het mooi, maar niets is ooit zeker. We moeten hard blijven werken om die lijn door te trekken. Dat geldt ook in de andere richting. Kijk naar McLaren in F1. Vorig seizoen in Miami reed ik tegen hen in de achterste gelederen, een jaar later pakt Lando Norris er de zege, enorm verdiend overigens. Iedereen was het daarover eens (lacht).”

Spa-Francorchamps is jaarlijks één van de afspraken voor de Nederlandse F1-fans, leeft het FIA WEC daarentegen ook in Nederland en zien we dit weekend Nederlanders in de Ardennen?

“Globaal zie je dat het FIA WEC aan een opmars bezig is, ook in Nederlander en de mensen die het kampioenschap moeten kennen, volgen het uiteraard ook, dat geldt evenzeer voor mijn omgeving. Bovendien zijn de fans van het FIA WEC echt gepassioneerd door deze competitie, het zijn pure fans. Ik heb het voorrecht gehad om enkele jaren geleden de Toyota-fans in Le Mans te volgen en ik was echt onder de indruk. In de F1 is dat anders, heb ik de indruk.”

Als hij moet kiezen tussen Le Mans en de wereldtitel…

“Le Mans is echt de grootste race ter wereld en die op je palmares inschrijven, heeft een enorme impact. Maar ik teken liefst voor beide gezien toch de uitdaging van beide… Ik ben er overigens van overtuigd dat ook Max Verstappen over afzienbare tijd in Le Mans aan de start zal staan. Daarnaast kijk ik echt ook uit naar racen in de VS. Een kampioenschap als IMSA spreekt me enorm aan en ik wil uiteraard ooit Daytona of Sebring op mijn naam zetten. Ik ben sowieso een fan van uithoudingsraces. In de periode dat ik Formula E en FIA WEC LMP2 combineerde, bracht met dat enorm veel bij. Het laat je toe te groeien als rijder, bepaalde zaken anders in te schatten, waardoor je nog beter wordt. Ik ben sowieso voor het combineren van programma’s omdat je dan meer rijdt. Kijk naar een wielrenner of atleet, die doen wekelijks wedstrijden, waar wij soms paar om de paar weken een race afwerken. Wie programma’s combineert, blijft veel beter in zijn ritme.”

Hoe kijkt Nyck De Vries nog terug op de F1?      

“Zonder spijt, het leven loopt zoals het loopt. Ik heb mijn kinderdroom kunnen waarmaken en ben blij dat ik gereden heb, maar dingen zijn niet gelopen zoals ik misschien gehoopt had. Het is het leven…”