FIA WEC Spa: gaan de banden een rol spelen?

Laurens Vanthoor is uiteraard de leider in het FIA WEC 2024 en hij kan zaterdag een einde maken aan 38 jaar wachten voor zowel ons land als Porsche, wachten op een nieuwe zege in de Belgische manche van het WK Uithouding of FIA WEC.

Foto: © Porsche

Het is van 1986 geleden dat Porsche, met het duo Thierry Boutsen en Frank Jelinksi, nog eens in Spa-Francorchamps won. Sindsdien kon het Duitse merk geen zege meer binnenhalen, wat ook voor ons land geldt. “Het zou mooi zijn om dat wachten een einde te maken“, aldus Laurens Vanthoor. Om dat te doen, moet onze landgenoot uiteraard een aantal hindernissen overwinnen. Want waar het weer in Spa-Francorchamps geen rol lijkt te spelen – met zonnig weer tot en met zaterdag -, zouden de banden wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn.

Inderdaad”, vertelt de Limburgse Porsche Penske Motorsport-rijder. “Michelin maakt een keuze uit de voorhanden zijnde banden, hard, medium en soft en voor dit weekend doen we het met het Franse medium en soft-rubber. Gezien de hogere temperaturen dan verwacht, het zou zaterdag meer dan 20 graden kunnen worden, wordt het misschien kantboordje voor het medium-rubber. Het zal zeker puzzelen worden om twee stints af te werken, maar dat zien we tijdens de race wel. Op basis van welke parameters Michelin die keuze gemaakt heeft, weet ik niet.”

Daarnaast leek het Ardense asfalt tijdens de eerste vrije training weinig grip te geven, “maar dat zal in de loop van het weekend nog wel verbeteren.