FIA WEC Spa: Toyota, Ferrari, Porsche of toch een outsider?

Het FIA WEC is in Spa-Francorchamps aangekomen. Vandaag, woensdag, oogt alles nog grijs en winters, maar de rest van de week belooft mooi te worden, ideaal voor een heerlijke zes uur durende race op zaterdag. Ondertussen is de paddock quasi in orde en over minder dan 24 uur starten de eerste debatten op het zeven kilometer lange circuit in de Ardennen. Toyota won de afgelopen zeven edities, maar dit seizoen staat de concurrentie op scherp voor de laatste wedstrijd voor de 24 Uur van Le Mans.  

Foto’s: Porsche, Ferrari en Peugeot

Zeven jaar al domineren de Japanners de race die in 1966 voor het eerste over 1000 kilometer werd verreden. De zege dat jaar ging naar Ludovico Scarfiotti en Mike Parkes in een Ferrari 330 P3 en de Italiaanse constructeur miste in Imola nog een eerste zege van het seizoen, grotendeels door een slechte strategie, en wil in de Ardennen dus zeker revanche. Ferrari, dat dominant was in Imola, krijgt voor Spa wel 12 kilogram extra aan boord en de Ferrari 499P verliest ook 4 kW vermogen.

Toyota zal uiteraard een negende zege willen, na 2014 en de huidige reeks van zeven zeges, en zeker Sébastien Buemi kijkt naar een nieuwe overwinning uit. De Zwitser zou zo alleen recordhouder in Spa kunnen worden, na overwinningen in 2014, 2017, 2018, 2019 en 2021, waarmee hij even goed doet als Jacky Ickx (1967, 1968, 1974, 1982 en 1983).

Vanthoor in de voetsporen van Boutsen?

De derde constructeur die we als favoriet naar voren mogen schuiven, is Porsche, maar het Duitse merk heeft in Spa niet meer gewonnen… sinds 1986, het seizoen waarin Thierry Boutsen en Frank Jelinski Brun Motorsport de zege schonken. Wie weet, hebben we zaterdag om 19u00 een Belgische opvolger voor de Brusselaar in de persoon van Laurens Vanthoor, die overigens als leiders in het wereldkampioenschap naar eigen land komt, uiteraard geflankeerd door zijn teamgenoten André Lotterer en Kevin Estre.

Toyota en Porsche verliezen voor de race in de Belgische Ardennen overigens ieder één kW en krijgen vier kilogram bij op de balans.

Peugeot telt dan weer vijf zeges in Spa, maar de laatste dateert wel van 2011, het laatste seizoen voor het FIA WEC. Op een Belgische zege in de Peugeot 9X8 moeten we niet hopen, want Stoffel Vandoorne is in Berlijn dit weekend, voor de Duitse manche van de Formula E. Verrassend genoeg krijgt ook Peugeot gewicht bij, vier kilogram en de nieuwe Franse prototype verliest ook twee kW…

Of toch een outsider?

Verder is het uitkijken naar de outsiders, met name BMW en Cadillac, met in de Duitse LMDh ook Dries Vanthoor, terwijl Lamborghini, Alpine en Isotta hopen op progressie en wie weet enkele punten. Bij Alpine zien we overigens opnieuw Jules Gounon in plaats van de geblesseerde Ferdinand Habsburg.

Michelin voorziet alle deelnemers in de Hypercar-categorie van Medium en Soft-banden, respectievelijk met een gele en witte boord.

Noteren we dat de kwalificatiesessie is verdeeld in een eerste fase van twaalf minuten om een top 10 te bepalen en vervolgens een Hyperpole van nogmaals twaalf minuten. De LM GT3-rijders krijgen telkens een kwartier voor dezelfde oefeningen. Op de LM GT3 komen we later terug.

Timing:

Donderdag:

Vrije trainingen 1 en 2: 11u30 – 13u00 en 17u30 – 19u00

Vrijdag:

Vrije training 3: 11u00 – 12u00

Kwalificaties: 14u45 – 16u05

De volledige timing vindt u hier: https://www.fiawec.com/en/race/practical_info/4863#

Weerbericht:

https://www.meteo.be/nl/stavelot

Deelnemerslijst: