FIA WEC Spa: Alpine gaat de uitdaging van Francorchamps aan

De TotalEnergies 6 Uur van Spa-Francorchamps, die van bij zijn lancering in 2012 deel uitmaakt van het FIA WEC, is een van de niet te missen Endurance-wedstrijden, maar ook een van de meest geliefde waarnaar wordt uitgekeken.

(persbericht / foto: ©Alpine Endurance Team)

Het Belgische circuit, een van de mooiste circuits ter wereld, is ook een van de meest veeleisende met zijn hoogteverschillen en technische bochten die de nadruk leggen op een goede afstelling en besturing. Deze geduchte uitdaging wordt nog lastiger gemaakt door de vaak onvoorspelbare en veranderende weersomstandigheden, maar het Alpine Endurance Team kan voortbouwen op zijn rijke geschiedenis in de Belgische Ardennen om de valkuilen te ontwijken.

Op dit monument van de autosport heeft Alpine sinds zijn eerste deelname aan de Grote Prijs van Spa 1958 verschillende belangrijke stappen gezet. Recenter bereikte het merk met de pijlvormige A heel wat mijlpalen in zijn competitieprogramma. In 2015 pakte de A450b er zijn eerste punten in de FIA WEC. Een jaar later veroverde de A460 de wereldtitel in de LMP2-klasse. Daarna pakte de A470 er een polepositie en twee podiumplaatsen om de kroon in 2018 te heroveren, drie jaar voor de eerste race van de A480 en de tweede plaats in het algemeen klassement van 2021 en 2022.

Dit jaar zal de situatie echter anders zijn met een team dat zijn opleiding in de Hypercar Alpine A424 voortzet. Na een bemoedigend debuut in Qatar kregen de Bleus het moeilijker in Imola. Met zijn groeiende kennis van het beschikbare materiaal trekt de hele renstal naar België om zo veel mogelijk te leren over een wedstrijd die vaak wordt beschouwd als de ultieme repetitie voor de 24 Uren van Le Mans.

Het merk met de pijlvormige A zal zich richten op de kleinste cruciale details in de koninginnenklasse. De twee teams zullen hun ervaring met de Ardense glijbaan ook ten dienste stellen van Alpine. Het trio van de nr. 36 bestaat uit drie piloten die Spa-Francorchamps al eens hebben gewonnen: Matthieu Vaxiviere, Mick Schumacher en Nicolas Lapierre. In zusterauto nr. 35 zal Jules Gounon opnieuw Ferdinand Habsburg vervangen, wiens herstel positief verloopt. Als tweevoudig winnaar van de 24 Uren van Spa zet de Fransman zijn prototype-opleiding voort op een circuit waar hij bijzonder dol op is, met Charles Milesi en Paul-Loup Chatin aan zijn zijde.

Donderdag vinden de eerste rondes plaats met twee vrije oefensessies van elk anderhalf uur. Vrijdag gaat een laatste sessie van een uur vooraf aan de kwalificaties en de Hyperpole. Traditiegetrouw wordt zaterdag de dertiende editie van de TotalEnergies 6 Uur van Spa-Francorchamps verreden. De start is om 13.00 uur, waarna de Alpine A424 nr. 35 en 36 het opnemen tegen zeventien andere Hypercars.

In België zal Alpine ook de eerste rijdende versie van Alpenglow onthullen. Deze conceptauto, die op het autosalon van Parijs 2022 werd voorgesteld, krijgt voortaan een nieuw design en een waterstofverbrandingsmotor. Alpenglow, die op 10 mei statisch en op 11 mei dynamisch werd voorgesteld, belichaamt de designtoekomst van het merk en is tegelijk het laboratorium en een zoektocht naar toekomstige technologieën voor duurzame mobiliteit die rijplezier naar een hoger niveau tillen.

Philippe Sinault, Team Principal van het Alpine Endurance Team 

Het is altijd een waar genot om naar het Circuit van Spa-Francorchamps te gaan, een mythisch parcours en een van de hoogtepunten in de Endurance. We wisten dat de vorige race in Imola lastiger zou zijn vanwege de specifieke eigenschappen van de baan. Dit keer is het speelveld wat vertrouwder, meer vergelijkbaar met wat we tot het einde van het seizoen zullen tegenkomen. Jules zal er ook weer bij zijn, terwijl Ferdinand verder herstelt, wat nog maar een kwestie van dagen zou moeten zijn. Deze week is het doel duidelijk: we willen onze lessen uit de eerste twee races benutten om op de avond van de wedstrijd iets meer te weten over de technische en operationele stand van zaken. Het is een belangrijk moment voor ons project en een echte generale repetitie, want het is een van de laatste kansen voor ons om het pakket en de beheertools te verfijnen die ons ter beschikking staan in Le Mans. We hebben hard gewerkt in de aanloop naar deze wedstrijd, die ook moet dienen om het team te verenigen en voor te bereiden op die lange rechte lijn voordat we naar de Sarthe gaan.”

Om de TotalEnergiers 6 Uur van Spa-Francorchamps live te volgen, surf naar www.fiawec.com.