Achter de schermen: Julie Kenis over rallyrijden, circuit racen en haar werk bij Circuit Zolder

Autosportwereld dook weer eens achter de schermen van de autosport, op zoek naar vrouwen die in de autosport actief zijn. Ditmaal spraken we met Julie Kenis, rallyrijder en Race Organisation Manager bij Circuit Zolder.

Tekst: Sally Raspoet en Foto’s: © Ivan Tarantsov

Je bent opgegroeid in een familie die diepgeworteld is in de racesport, maar je bent pas 3 jaar geleden zelf achter het stuur gekropen. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Mijn intrede in de racesport was eigenlijk nogal onverwacht. Hoewel ik al actief was in de paardensport, heeft mijn vader, Guino Kenis, me altijd aangemoedigd om het circuit op te gaan. Drie jaar geleden verraste hij me met een deelname aan de Legende Boucles @ Bastogne, en dat was een fantastische ervaring. Nu heb ik paardensport volledig achter mij gelaten, en geniet ik van elke race.”

Hoe zie je de betrokkenheid van vrouwen in de autosport, zowel op als naast het circuit, toenemen?

“Ik deel een racewagen samen met Juna-Jane Dekeersmaecker in het Belcar Endurance Kampioenschap, en daar zijn wij al 2 jaar het enige women only team maar worden we uitgedaagd door verschillende andere vrouwelijke rijders. Wat de rallysport betreft, zitten er nog steeds meer vrouwen in de passagiersstoel dan achter het stuur zoals ik. Vaak ben ik zelfs de enige. Dus op de baan moet ik zeker nog mijn mannetje staan, maar dat vind ik niet erg. Op het circuit en ernaast zie ik de laatste jaren ook steeds meer vrouwen. Als rijder, maar ook als carrièrevrouw in autosport kan ik dat enkel toejuichen.”

Je hebt onlangs de rol van Race Organisation Manager bij Circuit Zolder op je genomen. Wat kun je daarover vertellen?

“Net als mijn autosport avontuur is deze job een onverwachte wending in mijn professionele carrière. Toen de positie vorig jaar tijdens een raceweekend ter sprake kwam, heb ik enthousiast verteld dat ik van mijn passie mijn beroep wilde maken en besloten om het familiebedrijf te verlaten en zo mijn droom waar te maken. Zo is het dan ook gebeurd. Het is een enorme eer om Lucia Gallucci op te volgen. Haar passie en jarenlange ervaring in de autosport is een echte inspiratie voor mij. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik samen met het volledige team van Circuit Zolder een mooi verhaal zal schrijven. In 2024 werk ik nog nauw samen met Lucia, waarna ze aan het einde van het jaar de fakkel van Race Organisation Manager officieel doorgeeft.”

G&A Motors is ook de invoerder van BMW Motorsport voor ons land. Hoe zit dat precies?

“G&A Racing is al meer dan 30 jaar actief in de autosport. De officiële BMW en MINI concessie G&A Motors mag dan ook sinds enkele jaren, als enige in België, het officiële label van BMW Motorsport verdelen. We verdelen niet alleen de officiële BMW M Motorsport producten en racewagens, maar bouwen er ook zelf. Denk hierbij aan onze populaire BMW 325 E30 rallywagens, die volledig in eigen huis gebouwd en afgesteld worden. Het geeft mij telkens een gerust gevoel om aan de start te verschijnen met een perfect afgestelde wagen, klaar om te racen. G&A Racing is als een echte familie voor mij, zowel de techniekers, als teammanagers, als iedereen die voor en achter de schermen meewerkt aan dit avontuur.”