Indycar: Wally Dallenbach is overleden

In de VS overleed gisteren Wally Dallenbach. Hij was een voormalig winnaar in de Indycar Series en jarenlang official met veel aandacht voor de veiligheid in de races. Dallenbach stierf op 29 april op 87-jarige leeftijd.

foto: ©Indianapolis Motor Speedway Public Relations

Dallenbach, geboren in East Brunswick, New Jersey, maakte tussen 1967 en 1979 dertien Indianapolis 500-starts. Misschien wel de beste prestatie van Dallenbach als coureur in Indianapolis was er in 1975. Hij leidde toen vier keer gedurende de wedstrijd en viel uit de race door een verbrande zuiger terwijl hij aan de leiding stond in ronde 162, slechts twaalf ronden voordat de race werd afgelast vanwege regen. De zege ging naar een andere legende, Bobby Unser, en Dallenbach werd nog als negende geklasseerd. Dallenbach haalde in zijn carrière vijf overwinningen, 27 podiumplaatsen en één pole in 180 starts. In 1973 werd hij vicekampioen.

Na zijn pensioen werd Dallenbach in 1980 de eerste wedstrijddirecteur en hoofdsteward van Championship Auto Racing Teams (CART). Hij was tot 2004 hoofdsteward, gemakkelijk te herkennen aan zijn kenmerkende cowboyhoed en verdiende respect uit alle hoeken van de paddock met zijn onpartijdige en bescheiden, persoonlijke houding. Dallenbach leverde ook een belangrijke bijdrage aan de raceveiligheid. Hij werkte samen met de artsen Steve Olvey en Terry Trammell en de veiligheidsdirecteuren Steve Edwards en Lon Bromley om een ​​baanbrekend veiligheidsteam te ontwikkelen, bestaande uit artsen, verpleegsters en medische noodtechnici die naar alle CART-races reisden. Hij werkte ook samen met teams en autobouwers om verbeteringen in de chassisconstructie te creëren, waaronder meer energie-absorberende materialen.