Wie vertegenwoordigt België op de FIA Motorsports Games 2024?

Je land verdedigen op de Olympische Spelen: voor heel wat atleten van hoog niveau is dat een levensdoel. Hoewel autosport niet op het programma staat van de Spelen die volgende zomer in Parijs worden gehouden kunnen de liefhebbers van onze sport sinds 2019 terecht op een evenement dat er heel sterk op lijkt: de FIA Motorsports Games.

(persbericht / foto: ©RACB National Team)

De FIA Motorsports Games worden elke twee jaar georganiseerd door de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), in samenwerking met de SRO Motorsports Group (opgericht en geleid door Stéphane Ratel, en de organisatie achter onder andere de CrowdStrike 24 Hours of Spa). Na een grootse première in Rome in 2019 werd de tweede editie in Marseille door Covid uitgesteld naar 2022. Twee jaar later is het de beurt aan Valencia, een prachtige historische stad aan de Spaanse Middellandse Zee-kust, om van 23 tot 27 oktober 2024 de FIA Motorsports Games te ontvangen.

Zowel op mediavlak als bij de nationale federaties nemen de ‘Games’ aan belang toe. Voor 2024 wordt het aantal disciplines verhoogd van 16 naar 27, en hetzelfde geldt uiteraard voor het aantal medaillekansen. Gezien het enthousiasme voor de eerste twee edities beloven de Games in Spanje alle records te breken, zowel qua aantal vertegenwoordigde landen (72 in 2022) als voor het aantal ingeschreven atleten (twee jaar geleden waren dat er 472).

Kandidaturen om België te vertegenwoordigen nu geopend

De openingsceremonie van de FIA Motorsports Games wordt op 23 oktober in de ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’ gehouden, één van de architectonische pareltjes van de stad. Wie zal de eer hebben om de Belgische vlag te dragen? In 2022 finishte ons land op het podium in de landenrangschikking, met niet minder dan vijf medailles: twee gouden, één zilveren en twee bronzen. De Belgische deelnemers aan de editie 2024 zullen dan ook ongetwijfeld heel veel aandacht krijgen!

Iedere nationale federatie mag zijn vertegenwoordigers aanduiden en dus is het de Royal Automobile Club of Belgium die zal beslissen wie tijdens deze belangrijke internationale competitie de nationale kleuren zal verdedigen. “De kandidaturen zijn sinds vandaag geopend, en dit tot 15 juni”, stelt Xavier Schène, directeur van RACB Sport. “Iedere atleet kan dus een dossier indienen, dat door een selectiecomité zal worden geanalyseerd. Dat comité zal kiezen wie de eer krijgt om België in Valencia te verdedigen. In drie categorieën volgt er nog een selectieproces, in de vorm van een wedstrijd: karting slalom, e-sport GT en e-sport F4. De laureaten van deze drie competities, die zich op een heel breed publiek richten, zullen een uitnodiging voor het evenement ontvangen en al hun kosten worden door de federatie gedekt. Voor de andere disciplines nemen de kandidaten de kosten gelinkt aan hun deelname voor eigen rekening, zoals het inschrijvingsgeld, de reis- en hotelkosten en eventuele exploitatiekosten van hun voertuig indien dat niet in het inschrijvingsgeld is inbegrepen.”

Kandidaturen moeten voor 15 juni naar het mailadres fiamsg2024@racb.com worden gestuurd en moeten uiteraard vermelden voor welke van de 27 disciplines de kandidatuur geldt. Voor e-sport GT, e-sport F4 en Karting Slalom komt er heel binnenkort extra informatie. Het doel is in ieder geval duidelijk: een maximum aan medailles veroveren om ook in het landenklassement de Brabançonne te laten weerklinken!

Karting
Karting Slalom
Karting Senior
Karting Junior
Karting Endurance
Karting Mini

Circuit
GT
GT Sprint
TCR
F4
Truck
Auto Slalom

Rally
Rally 2
Rally 2 Tarmac
Rally 2 Gravel
Rally 4
Rally 4 Tarmac
Rally 4 Gravel
Historic Rally
Historic Rally Tarmac
Historic Rally Gravel
Rally All Stars

Cross Car
Cross Car Senior
Cross Car Junior
Cross Car Eco

Drift
Drifting

Esport/Simracing
E-sport GT
E-sport F4