FIA WEC Imola: Toyota wint een schitterende race, Laurens Vanthoor en Porsche blijven WK-leider

De zes uur van Imola is, zeker in de tweede helft van de race, een waar spektakelstuk geworden. Voor volle tribunes, vochten Toyota, Porsche en Ferrari in de tweede race van het FIA WEC tot op de meet om de zege, al mogen de Italianen zich wel voor het hoofd slaan gezien hun zeer vreemde strategie bij de enige regenbui van de race. De zege was voor Toyota en het trio Kobayashi-De Vries-Conway, na een bloedstollende eindspurt. Laurens Vanthoor, Kévin Estre en André Lotterer (Porsche) werden tweede en blijven zo aan de leiding in het FIA WEC. De zege in LMGT3 was voor WRT BMW met het trio Farfus-Gelael-Leung. De volgende afspraak van het FIA WEC is in Spa-Francorchamps op 9, 10 en 11 mei.

Foto’s: © Toyota, Porsche en BMW

De wedstrijd van het FIA WEC in Imola werd pure reclame voor de autosport, met een race waarin drie en misschien wel vier merken aanspraak op de zege maakten. In de eerste helft van de race leek Ferrari de bovenhand te hebben, maar een regenbui net na halverwege zorgde ervoor dat de kansen keerden. Om een onbegrijpelijke reden bleven de drie (!) Ferrari 499P langer dan nodig op slicks buiten en daar ging de race voor de Italianen verloren. Ferrari wilde tijdens de race niet op de strategische keuze reageren.

Vooraan zagen we vervolgens Toyota, Porsche, Ferrari en ook BMW om de podiumplaatsen strijden, al moest BMW in de slotfase de concurrentie wel laten gaan. De #20 BMW M Team WRT bolide van van der Linde-Frijns-Rast zou echter tot mooi zesde worden en BMW zette in Italië een stevige stap voorwaarts.

Toyota zonder overschot

Vooraan kreeg een ontketende Kévin Estre jammer genoeg vijf seconden straftijd vanwege een inbreuk onder Full Course Yellow wat zijn elan stopte. Kobayashi-De Vries-Conway wonnen uiteindelijk met een kleine marge, voor de #6 Porsche 963. Met een derde plaats voor Campbell-Christensen-Makowiecki deed Porsche wel een prima zaak in het WK voor constructeurs. Bovendien gaan Laurens Vanthoor, Kévin Estre en André Lotterer als leiders in het WK naar de Belgische Ardennen.

Achter het podium werd de #50 Ferrari 499P van Fuoco-Molina-Nielsen in extremis nog vierde, voor de tweede Toyota van Hirakawa-Hartley-Buemi. Noteren we dat Peugeot en Cadillac hun eerste WK-punten van het seizoen scoorden met een negende en tiende stek. Stoffel Vandoorne (Peugeot) werd vijftiende, Dries Vanthoor (BMW) laatste na problemen in de openingsfase.

Belgisch feest in LMGT3

En wat te zeggen van Team WRT BMW in LMGT3? De troepen van Vincent Vosse pakten de dubbel in Imola, met Farfus-Gelael-Leung voor Martin-Rossi-Al Harthy. Beide crews bleven… heel de regenbui op slicks verder racen! Martin en co kregen in de slotfase wel een drive through, wat hen misschien wel van een eerste zege in FIA WEC hield. De Manthey PureRxcing Porsche van Malykhin-Sturm-Bachler werd derde en zij blijven de WK-leiders. Noteren we nog de mooie zevende plaats voor Tom van Rompuy in de TF Sport Corvette en uiteraard opgave voor de Iron Dames.

Afspraak nu in Spa-Francorchamps op 9, 10 en 11 mei!