FIA WEC Imola – interview Sarah Bovy: “de stad ademt autosport”

Het is opvallend, Imola leeft voor de Italiaanse manche van het FIA WEC. Uiteraard zijn er heel wat fans voor Valentino Rossi en Ferrari, maar ook de Iron Dames blijken populairder en populairder. Heel wat meisjes en vrouwen, maar ook mannen, dragen roze petjes en jagen op handtekeningen en selfies van de racende vertegenwoordigers van het team. Onder hen uiteraard ook Sarah Bovy voor een gesprek met Autosportwereld die tijd maakte.

Foto: © Iron Dames

Het project groeit en groeit inderdaad…”, lacht Sarah Bovy. “Deborah Mayer, de drijvende kracht achter het project, focuste in het begin op de mogelijkheden voor vrouwen in twee gemengde sporten, de autosport en de paardensport, maar vandaag merken we dat het project veel groter wordt en bakens verzet. Het geeft aan dat vrouwen dezelfde mogelijkheden hebben als mannen en dat er geen grenzen aan dromen zijn. Ik merk ook dat ik meer en meer aanvragen van de algemene pers krijg, van media die relatief ver van de autosport staan. Het project is werkelijk groter dan we zelf ooit hadden kunnen dromen. Bovendien beperkt de interesse of de steun zich niet tot de vrouwen, ook de mannen staan echt achter ons en supporteren mee! Last but not least is de sfeer hier in Imola werkelijk geweldig, de stad ademt autosport.

Wat betreft de race zelf, lijkt Sarah Bovy, die het in de #85 Iron Dames Lamborghini Huracan LMGT3 EVO2 samen met Doriane Pin en Michelle Gatting doet, relatief optimistisch, zeker in vergelijking met Qatar.

Mikken op een set-up voor de race

“We hebben meer aerodynamische druk achteraan gekregen, waardoor de wagen minder nerveus is. We werken echter niet op de snelheid over één ronde, maar we willen vooral een wagen die goed is over een stint en zelfs een dubbele stint, gezien we vaak met één set banden twee stints zullen rijden. Als je voor die piste opteert, dan boet je wat aan snelheid over één ronde in, dus de kwalificatie zal misschien niet het meest makkelijke deel van het weekend worden.”   

Wat betreft de race, duidt Sarah Bovy ook het verkeer als belangrijke factor aan, “zeker in het begin van de race als alles nog gegroepeerd is. We doen een beroep op Rahel Frey als spotter tijdens de race om goed aan te geven waar het peloton van de hypercars zich bevindt. Als ze in groep naderen, dan kan het effectief moeilijk zijn. Bovendien is hier in Imola geen ruimte voor improvisatie, het is een smal circuit met zandbakken en muren. Ik verwacht me dus aan een bewogen wedstrijd.”

Ondertussen weten we ook dat Doriane Pin enkel nog Le Mans met de Lamborghini Huracan zal rijden, “gezien haar eenzitterprogramma, rijden we in Spa en de rest van het seizoen met Rahel. Voor de 24 Uur van Spa is het mogelijk dat ze als vierde rijder aan boord komt, naast Michelle en Rahel.”