F1 China: Red Bull Racing verovert honderdste polepositie met Max Verstappen

In China heeft Max Verstappen zijn vijfde polepositie op een rij veroverd. De huidige wereldkampioen was drie tienden sneller dan zijn teamgenoot Sergio Perez en een halve seconde dan Fernando Alonso (Aston Martin). Voor Red Bull Racing is het de honderdste polepositie uit de geschiedenis.

Foto: ©Red Bull Racing

Yuki Tsunoda (RB Visa Cash App) en Lewis Hamilton (Mercedes) waren de twee verrassende namen die in Q1 werden uitgeschakeld. Vooral voor Hamilton is het een grote teleurstelling, want de Brit werd in de sprintrace nog tweede. Ook Logan Sargeant (Williams), Kevin Magnussen (Haas), en Guanyu Zhou (Sauber) konden Q2 niet halen.

In Q2 lag de sessie even stil door een crash van Sainz (Ferrari). De Spanjaard kwam met de schrik vrij en kon zich zelfs plaatsen voor Q3. Beide Alpine-rijders, Lance Stroll (Aston Martin), Daniel Ricciardo (RB Visa Cash App) en Williams-rijder Alex Albon werden uitgeschakeld.

Max Verstappen toonde al in de sprintrace dat de Red Bull Racing-bolide opnieuw de snelste was. Ook in de kwalificatie voor de hoofdrace stak de Nederlander er bovenuit, met een toptijd die vier tienden sneller was dan de tijd van zijn teamgenoot. Voor Red Bull Racing is het de honderdste polepositie uit de geschiedenis van het team.

Fernando Alonso (Aston Martin) reed net als in de kwalificatie van de sprintrace naar de derde plaats. De Spanjaard was nipt sneller dan de McLaren-rijders Lando Norris en Oscar Piastri. De Ferrari-rijders Charles Leclerc en Carlos Sainz stelden teleur met een zesde en zevende plaats. George Russell (Mercedes) zette de achtste tijd neer, terwijl Nico Hulkenberg (Haas) en Valtteri Bottas (Sauber) de toptien vervolledigen.

Morgen staat de hoofdrace op het programma, met de start om 9u00.