FIA WEC Imola: indrukwekkende pole van Fuoco en Ferrari, Porsche primus in LMGT3

In Imola was het al Ferrari wat de klok sloeg. Antonio Fuoco zette in zijn Ferrari 499P een schitterende ronde tijdens de superpole neer en verwees de concurrentie naar een achterstand van vier tienden van een seconde en meer, inclusief zijn teamgenoten. In LMGT3 was Allaksandr Malykhin duidelijk een klasse te sterk voor de rest van het veld, met een overduidelijke polepositie in zijn Porsche 911 GT3 R. De Belgen deden het goed, met respectievelijk een derde en een vijfde stek voor Maxime Martin en Sarah Bovy.

Foto’s: Porsche en Ferrari

Opvallend, de beide Franse merken, Alpine en Peugeot – met Stoffel Vandoorne achter het stuur – vielen buiten de top 10, net als de jarige Dries Vanthoor (BMW) die met een schuiver de kwalificatie even onderbrak. Ook Lamborghini, Cadillac en Isotta schopten het niet tot in de superpole.

In die superpole was Ferrari oppermachtig, met de plaatsen een één, twee en drie. Antonio Fuoco pakte de pole, voor Robert Schwartzman en Alessandro Pier Guidi. Op de plaatsen vier en vijf redde Porsche meer dan de meubelen, met Kevin Estre, de teamgenoot van Laurens Vanthoor, voor Matt Campbell in de beide Penske Porsche 963. Knappe prestatie ook van René Rast met een zevende plek voor BMW M Team WRT, achter de eerste van de Toyota, de GR010 van Kamui Kobayashi.

Allaksandr Malykhin een klasse te sterk in LMGT3

De polepositie in de klasse LMGT3 in Imola was niet geheel verrassend voor de ‘Bronze’ rijder van het team dat de opener van het kampioenschap in Qatar won, Allaksandr Malykhin in de Manthey PureRaxing Porsche 911 GT3 R. Hij was maar liefst zeven tienden van een seconde sneller dan Ian James in de Heart of Racing Aston Martin Vantage AMR. Opvallend: er was minder tijdverschil tussen de nummer twee en de nummer negen van de superpole in LMGT3, dan tussen Malykhin en James. Team WRT deed het prima met een derde en vierde plaats voor de beide BMW M4 GT3, met Ahmad Al Harthy, de teamgenoot van Maxime Martin en Valentino Rossi, voor Darren Leung. De top 5 werd afgesloten door Sarah Bovy in de Iron Dames Lamborghini Huracan. Tom van Rompuy moest het met een elfde plaats stellen in de Corvette Z06 van TF Sport en de Antwerpenaar nam dus niet aan de superpole deel.

De race start morgen om 13u00 en duurt zes uur.