WRC Kroatië KP1-KP4: Neuville is leider na openingslus

In Kroatië is Thierry Neuville de leider na vier klassementsproeven. In de openingslus van de vierde manche van het WRC reed onze landgenoot drie keer naar de scratch en heeft hij een voorsprong van 8,6 seconden op eerste achtervolger Elfyn Evans (Toyota). Daarnaast volgen slechts vijf rijders nog binnen de minuut.

Foto: ©Hyundai

Op KP1 toonde Neuville meteen de snelheid van zijn Hyundai-bolide. Onze landgenoot was 6,6 seconden sneller dan Elfyn Evans en 14,5 seconden dan Sébastien Ogier, terwijl de overige rijders meer dan twintig seconden moesten inleveren.

Neuville mag de volledige dag als eerste de baan openen en dat is op een asfaltrally altijd in het voordeel. Op de korte tweede klassementsproef kon Evans 1,7 seconden goed maken, maar Neuville zette opnieuw de toon op KP3.

Op KP4 was de scratch wederom voor Neuville, waardoor hij na de openingslus een voorsprong van 8,4 seconden op Elfyn Evans heeft. “Ik moet een strak tempo aanhouden”, vertelt Neuville na KP4. “Ik heb wat onderstuur en kan niet in de aanval gaan, ook al zou ik willen.”

Ondertussen voerde Sebastien Ogier het tempo op. De zevenvoudige wereldkampioen mag pas als zesde de baan op maar staat met een achterstand van 21,2 seconden op een knappe derde plaats. Ött Tanak (Hyundai) staat op de vierde plaats, met een voorsprong van 4,3 seconden op Adrien Fourmaux (Ford).

Takamoto Katsuta staat zesde, maar de Toyota-rijder heeft al een achterstand van één minuut en twaalf seconden op leider Neuville. Onze landgenoot Grégoire Munster (Ford) moet voorlopig met een achtste plaats tevreden zijn.

In de WRC2 staat Nikolay Gryazin (Citroën) aan de leiding. Gryazin heeft een voorsprong van 12,4 seconden op Yohan Rossel (Citroën) en 46,6 seconden op Skoda-rijder Pepe López. In JWRC staat onze landgenoot Tom Rensonnet op de tweede plaats. Rensonnet heeft een achterstand van 56,8 seconden op leider Romet Jürgenson. Norbert Maior vervolledigt de topdrie.

Om 14u45 starten de rijders met de tweede en laatste lus van de dag.