WRC Kroatië: Neuville wil WK-leiding behouden

In Kroatië start komend weekend de vierde manche van het WRC-kampioenschap. Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai) trekt naar de rally van Kroatië als WK-leider en wil zijn leiding na de rally blijven behouden. Voor Hyundai wordt het alvast een emotioneel weekend, want rijder Craig Breen kwam een jaar geleden in Kroatië om het leven.

Foto: ©Hyundai

Vorig jaar leek onze landgenoot Thierry Neuville op weg naar de zege in de rally van Kroatië, tot de Hyundai-rijder in de elfde klassementsproef moest opgeven. Dit jaar wil Neuville opnieuw meevechten voor het podium, al blijft hij realistisch: “De rally van Kroatië is een zeer moeilijke asfaltrally. Het parcours heeft enkele gevaarlijke blinde bochten en ook de vele jumps verwacht je niet in een asfaltrally. Ik zou met een podiumplaats tevreden zijn, al zullen we alles proberen om op het hoogste schavotje te eindigen en de WK-leiding te behouden.”

Volgens Hyundai-teambaas Cyril Abiteboul wordt het voor alle Hyundai-rijders een emotionele rally. Een jaar geleden kwam rijder Craig Breen tijdens de testdagen voor de rally om het leven. “We zullen Craig met een Ierse vlag op de wagen eren”, vertelt Abiteboul. “Voor Craig zullen we er alles aan doen om deze rally te winnen en ik weet dat Thierry, Ott (Tanak) en Andreas (Mikkelsen) ook zo denken.”

Toyota en Ford

Hyundai zal net als in alle andere WRC-rally’s concurrentie van Toyota en Ford krijgen. Toyota-rijder Elfyn Evans won vorig jaar de rally en de Brit staat op dit moment op de tweede plaats in het algemene klassement. Samen met achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier en Takamoto Katsuta wil het Japanse team maximale punten scoren.

Bij Ford is de Fransman Adrien Fourmaux aan een sterk seizoen bezig. Fourmaux eindigde zowel in Zweden als in Kenia op de derde plaats en staat daarmee op de derde plaats in het WK-klassement. Onze landgenoot Grégoire Munster zal samen met corijder Louis Louka de tweede Ford-wagen besturen. “Ik kijk uit om weer op asfalt te rijden”,vertelt Munster. “We hadden een zeer goede test voor de rally, waarbij het gevoel in de wagen goed was. Het is een zeer snelle rally en ik wou dat ik nu al in Kroatië zat.”

Donderdag starten de rijders met een korte shakedown vooraleer op vrijdag het echte werk begint. Zondagmiddag kennen we de winnaar van de rally van Kroatië 2024.