F1: Williams, Sauber en Alpine blijven na vier Grote Prijzen puntenloos

Na vier Grote Prijzen staan Williams, Sauber en Alpine nog steeds op nul punten. De drie teams kennen een moeilijke seizoenstart en moeten dringend punten scoren. De Grote Prijs van China, die komende zondag op de planning staat, is een eerste mogelijkheid.

Foto’s: ©Williams/Sauber

Williams kon na vier Grote Prijzen nog niet in de toptien eindigen. Alex Albon reed in de GP van Saoedi-Arabië en de GP van Australië twee keer naar de elfde plaats, maar moest in Japan opgeven.

Daarentegen kende Logan Sargeant een slechtere seizoenstart. De Amerikaan kon slechts drie van de vier races afwerken nadat Albon in Australië zijn wagen crashte en Sargeant zijn bolide moest afgeven. Volgens teambaas James Vowles gaat Williams door een moeilijke tijd, en dat is ook op de baan te zien. Met nul punten na vier wedstrijden kan Williams niet tevreden zijn.

Sauber en Alpine

Sauber had ongetwijfeld meer van de seizoenstart verwacht. Het team scoorde vorig jaar na vier Grote Prijzen zes punten, maar dit jaar kon Sauber nog geen enkel punt veroveren. De wagen is te zwak om voor de toptien te vechten, al ligt het probleem niet alleen bij de wagen.

Bij de pitstops verloren zowel Valtteri Bottas als Guanyu Zhou tientallen seconden tijdens de belangrijke fases in de races, waardoor beide rijders uit de toptien wegvielen. Het volledige team zal zich dringend moeten herpakken richting de volgende wedstrijden.

Bij Alpine ligt het probleem duidelijk bij de wagen. De Alpine-bolide is te zwaar en te langzaam om voor een punt te vechten. Ook naast de baan kent het team problemen, want Alpine zou te koop staan. Het Franse team ontkent alle geruchten, maar dat het team door een moeilijke periode gaat is duidelijk.