F1: McLaren neemt na vier Grote Prijzen de bovenhand op Mercedes en Aston Martin

In de Formule 1 zitten de eerste vier Grote Prijzen van het seizoen er op. Vooraan lijkt de titelstrijd tussen Red Bull Racing en Ferrari te gaan, maar voor de derde plek in het constructeurskampioenschap neemt McLaren de bovenhand. Mercedes en Aston Martin moeten voorlopig met de vierde en vijfde plaats tevreden zijn, al is het nog vroeg in het seizoen.

Foto’s: ©McLaren/Mercedes/Aston Martin

McLaren heeft de start van het F1-seizoen niet gemist. Het Britse team staat na vier races op de derde plaats in het constructeurskampioenschap en heeft een comfortabele voorsprong op eerste achtervolgers Mercedes en Aston Martin. Rijders Lando Norris en Oscar Piastri eindigden nog nooit buiten de top acht en de Britse rijder eindigde in Melbourne zelfs op het podium.

Met een achterstand van 72 punten is McLaren al uitgeteld voor de constructeurstitel, maar in de strijd voor de derde plaats heeft het team een mooie bonus van 35 punten op Mercedes. McLaren kan alvast van een geslaagde seizoenstart spreken.

Achtervolgers Mercedes en Aston Martin

Voor Mercedes en Aston Martin is McLaren voorlopig te snel. Mercedes verloor in Australië kostbare punten nadat beide wagens de finish niet konden bereiken. Verder kwamen de ‘Silver Arrows’ nog niet verder dan de vijfde plaats. Lewis Hamilton verlaat na dit jaar het team en dat lijkt bij Mercedes al door te dringen. George Russell is de nieuwe leider van het team en de jonge Brit scoorde meer punten dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton.

In het constructeurskampioenschap staat Mercedes op de vierde plaats met 34 punten. Met een verschil van 35 punten heeft het team een grote achterstand op McLaren. Aston Martin staat vijfde, op slechts één punt van Mercedes. Het team van Lawrence Stroll kende een seizoenstart met ups en downs.

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso eindigde in de eerste vier races telkens in de punten. De Spanjaard staat in het rijdersklassement op een gedeelde zevende plaats. Teamgenoot Lance Stroll kende een moeilijkere seizoenstart. De Canadees eindigde slechts twee keer in de punten en crashte in Saoedi-Arabië zijn bolide in de muur. Toch is Stroll in vergelijking met vorig jaar consistenter geworden. Aston Martin zit nog steeds in de strijd voor de vierde plaats.