F1 Japan: kan Ferrari de lijn van Melbourne doortrekken?

De Formule 1 trekt voor de vierde Grote Prijs van het seizoen naar Japan. Na de dominantie van Red Bull Racing in de eerste twee races kon Ferrari in Melbourne de bovenhand nemen. Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen is nog steeds WK-leider, maar de Nederlander zal in Japan de kloof van vier punten met Ferrari-rijder Charles Leclerc opnieuw willen vergroten.

Foto: Ferrari/F1

De Grote Prijs van Japan kwam in 1976 op de F1-kalender. Op de Fuji International Speedway vond de wedstrijd twee jaar na elkaar plaats, vooraleer de Grote Prijs opnieuw van de kalender verdween. In 1987 keerde de F1-wereld opnieuw terug naar Japan, maar deze keer was het Suzuka International Racing Course het toneel voor de F1-rijders. Met uitzondering van de jaren 2007 en 2008 bleef Suzuka tot en met nu op de kalender staan. Het circuit is daarnaast eigendom van het Japanse merk Honda, dat ook de motor-leverancier van Red Bull Racing is.

Uitdagend parcours

Het circuit van Suzuka biedt de F1-rijders een grote uitdaging aan. In de eerste sector zijn de beroemde S-bochten het moeilijkste onderdeel van het circuit. Een klein foutje in de snelle bochtencombinatie kan grote gevolgen hebben. Daarnaast is de 130R-bocht een mogelijke inhaalactie voor de rijders met lef. Bocht 14 van het Suzuka-circuit bevat een kleine knik naar links waar rijders snelheden van 320km/u halen. Het zorgt ervoor dat de rijders durf moeten tonen om iemand in te halen. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher is met zes overwinningen de recordhouder in Suzuka.

Ferrari tegen Red Bull Racing

Na twee dominante overwinningen voor Red Bull Racing in het begin van het seizoen, kon Ferrari In Melbourne de zege veroveren. Carlos Sainz (Ferrari) reed naar de eerste plaats, terwijl zijn ploeggenoot Charles Leclerc als tweede eindigde. Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen kon door een remprobleem de race niet uitrijden, waardoor de Nederlander in het thuisland van zijn motorleverancier Honda de overwinning wil veroveren.

Naast Red Bull zal ook Mercedes hun mindere prestatie van Melbourne willen vergeten. Zowel George Russell als Lewis Hamilton konden de wedstrijd niet uitrijden. McLaren en Aston Martin zullen de grootste concurrenten voor de Duitse renstal worden.

Vechten voor een toptien-notering

In het middenveld kon Haas al vier punten veroveren. Het team staat op de zevende plaats in het constructeursklassement en is daar zeer tevreden mee. Beide rijders hopen om de lijn in Japan door te trekken. “De banden verslijten snel in Suzuka en het wordt voor ons wat afwachten hoe de wagen zal reageren”, vertelt Haas-rijder Nico Hulkenberg. “We zijn goed begonnen aan het seizoen, maar we zitten nog in de vroege fase.”

RB Visa Cash App kon in Melbourne dankzij Yuki Tsunoda zes punten scoren. De Japanner is sterk begonnen aan zijn seizoen en zal in zijn thuisrace willen schitteren. Williams-rijders Alex Albon en Logan Sargeant willen het de Japanner moeilijk maken. “Australië liep niet zoals verwacht”, deelt Alex Albon mee; “We zitten in een moeilijke fase maar we willen in Japan tonen wat we kunnen.”

Het wordt hoogstwaarschijnlijk een boeiende strijd in Japan. Hieronder vindt u alvast het schema voor dit weekend:

Vrijdag 5 aprilVrije training 14u30 – 5u30
Vrijdag 5 aprilVrije training 28u00 – 9u00
Zaterdag 6 aprilVrije training 304u30 – 05u30
Zaterdag 6 aprilKwalificatie8u00 – 9u00
Zondag 7 aprilRace7u00