WRC Kenia: Rovanperä meesterlijk, Neuville blijft WK-leider

De overmacht van Kalle Rovanperä in de Safari Rally 2024 was enorm. De Finse wereldkampioen was zaterdagmiddag al bijna zeker van de zege en kon in de rest van de wedstrijd controleren. Het is de twaalfde WK-overwinning voor de Toyota-rijder die we dit jaar viermaal in de Porsche Carrera Cup Benelux zullen zien. In de WK-stand vergroot Thierry Neuville en hij telt nu zes punten meer dan Elfyn Evans.

Foto: © Toyota

Op zaterdag werden de eerste punten uitgedeeld en uiteraard gingen de 18 punten naar Kalle Rovanperä die in Kenia gewoonweg onaantastbaar was. Het was de twaalfde zege voor de Fin, die er in in Kroatië niet bij zal zijn. Rovanperä haalde het in Kenia voor zijn teamgenoot Takamoto Katsuta, die zijn beste resultaat in een WK-rally evenaart. Achter hem behaalde Adrien Fourmaux (Ford) zijn tweede opeenvolgende WK-podium en de Fransman blijft stevig derde in het WK. De WK-pretendenten Elfyn Evans (Toyota) en Thierry Neville (Hyundai) maakten de top 5 volledig. Jourdan Serderidis en Fred Miclotte werden in hun Ford negende.

Op zondag was Tänak de snelste

Op zondag zijn er dit seizoen geen punten meer in het algemene klassement te winnen, maar uiteraard wel voor het snelste team in de proeven van zondag en de snelste crew in de Powerstage.

De zeven punten op zondag waren voor Ott Tänak (Hyundai), die zo zijn rally toch enigszins kleur gaf. Hij haalde het voor Thierry Neuville en Elfyn Evans die dus zes en vijf punten op hun conto inschreven. Grégoire Munster (Ford) was goed voor twee punten, na de pech eerder in de wedstrijd.

In de Powerstage was Neuville onklopbaar

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe waren daarentegen onklopbaar in de Power Stage, met een knappe winst, voor Ott Tänak en Esapekka Lappi, een volledige top 3 voor Hyundai dus.

In WRC2 was de zege voor Gus Greensmith (Skoda), voor de Pool Kajetan Kajetanowicz (Skoda) en Oliver Solberg, ook al in een Skoda. Solberg is de nieuwe leider in het WK.   

In de WK-stand blijft Thierry Neuville leider, met 67 punten, zes meer dan Elfyn Evans die er nu 61 telt. Adrien Fourmaux is heel knap derde in zijn Ford met 46 punten, terwijl Ott Tänak nu vierde is met 33 punten. Opvallend in Kenia scoort Kalle Rovanperä twintig punten, maar één meer dan Thierry Neuville die ondanks alle problemen een erg goede zaak in het WK doet. Toyota telt in de constructeursstand vier punten meer dan Hyundai.

De volgende WK-manche brengt ons naar het asfalt van Kroatië en dat van 18 tot en met 21 april.