WRC Kenia KP11-KP13: Rovanperä heerst, Neuville na problemen toch vijfde

In Kenia is zaterdagnamiddag erg bepalend geweest voor de verdeling van de eerste punten in de derde WRC-rally van het seizoen. De volle punten gaan uiteraard naar Kalle Rovanperä in zijn Toyota GR Yaris die meteen naar de vierde plaats in het WK opschuift. Achter hem pakken Takamoto Katsuta (Toyota) en Adrien Fourmaux (Ford) de punten van het virtuele podium. Thierry Neuville kende in de eerste proef van de namiddag problemen met de Hyundai en sukkelde naar de vijfde op het einde van zaterdag. De rijders moeten zondag wel tot een goed einde brengen om zeker te zijn van hun punten.

De slotproef, de tweede passage over Sleeping Warrior, was voor Ott Tänak (Hyundai) die op de valreep nog een punt wist te redden na zijn problemen op vrijdag. De Est werd tiende in de voorlopige eindstand op zaterdag, net geen twee seconden achter Jourdan Serderidis en Fred Miclotte (Ford), die dus twee WK-punten kunnen scoren.  

Vooraan kan Kalle Rovanperä bijna cruisen, met een bonus van meer dan twee minuten op Takamoto Katsuta en meer dan drie minuten op Adrien Fourmaux. Achter het virtuele podium vinden we de pechvogels van de dag, met name Elfyn Evans (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai). Evans reed niet minder dan driemaal lek, Neuville kende problemen met de benzinedruk en verloor goed tien minuten deze namiddag. Desondanks pakt Neuville acht punten en blijft hij leider in het WK met 56 punten, één meer dan Elfyn Evans, op voorwaarde dat ze finishen uiteraard. Adrien Fourmaux is derde met 42 WK-eenheden. 

In WRC2 leidt Gus Greensmith (Skoda) nog steeds, voor Oliver Solberg (Skoda). Onze landgenoot Charles Munster (Hyundai) kende in de slotproef problemen, net als zijn broer eerder vandaag. 

Morgen, zondag, staan er nog zes proeven op het menu, of bijna 75 kilometer tegen de chrono. De finish verwachten we rond 13u00 onze tijd.