IAME Series Benelux: een langverwachte seizoensstart in Mariembourg

Na een onderbreking van zes maanden zijn de IAME Series Benelux op 29, 30 en 31 maart terug voor de start van een nieuw seizoen in Mariembourg!  Er wordt uiteraard reikhalzend uitgekeken naar dit raceweekend: meer dan 280 piloten uit 17 verschillende landen worden verwacht op het circuit van de Karting des Fagnes voor de eerste van de vijf rondes van het kampioenschap.

(persbericht / foto:  © P.Verheuge)

Er zal stevig geracet worden dit weekend in Mariembourg!  Twee weken na de manche van de IAME Series Netherlands, zal ook de IAME Series Benelux haar eerste proef van het seizoen beleven op het circuit van de Karting des Fagnes.  Met 283 ingeschreven piloten afkomstig uit 17 verschillende landen, 6 categorieën op het programma en onzekere weersomstandigheden, zijn alle elementen aanwezig om er een pittige, en leuke om te volgen, opener van het kampioenschap van te maken!

De IAME Series Benelux wordt beschouwd als een van de meest gewilde competities in Europa en wordt als één van de hoofddoelen van veel piloten aangeduid. Hier is een overzicht van de  belangrijkste kanshebbers.

X30 Senior: een aangekondigde nieuwe wind 

Met 108 inschrijvingen is de X30 Senior categorie (14-29 jaar) alvast de best gevulde klasse van allemaal… en de strijd belooft er hevig te worden!  Met de afwezigheid van de viervoudig- en huidig kampioen Elie Goldstein kan iedereen, die er in de vorige seizoenen net niet in slaagden om de titel te pakken, alvast hopen op een nieuwe kans.  We denken daarbij vooral aan de Nederlander Henkie Kalteren en aan de Belg Sam Balota, respectievelijk 3de en 4de in het kampioenschap vorig jaar.  Deze twee zeer ervaren piloten zullen evenwel heel wat weerstand mogen verwachten van Aaron Ferrazzano, Julian Kamen, Victor Louis en François Dell’Atti.  Alessandro Tudisca, recent winnaar in de Finale van de IAME Series Netherlands, mogen we ook tot de kandidaat winnaars rekenen net als Kevin Latinga, Noah Maton, Clément Outran en Tristan Kroone, om er maar enkele te noemen.  Alle ogen zullen ook gericht zijn op de nieuwe piloten in X30 Senior die de overstap maken vanuit de X30 Junior klasse, met name Sacha van’t Pad Bosch (kampioen van 2023), Patrice Kowalewski (recent Nederlands kampioen in X30 Senior), Alexi Constant, Tyron Kinard en Lukas Horcicka.  Aan deze ver van volledige lijst van outsiders mogen we zeker nog de Ier Jack Buckley en de Nederlandse Annabelle Brian toevoegen.  Met zo’n kwalitatief deelnemersveld en maar 36 plaatsen in de Finale, zullen de piloten die voor de overwinning willen strijden alvast geen fouten mogen maken!


X30 Junior: de klasse voor de beloften 

De X30 Junior klasse (12-15 jaar), die bekendstaat als een van de meest geanimeerde in de IAME Series Benelux, is soms beslissend voor de toekomst van de carrière van de piloten.  Bij de aanvang van dit nieuwe seizoen in Mariembourg staan er maar liefst 72 deelnemers klaar om te schitteren en een prachtige aanvulling te maken op hun palmares.  Onder hen vinden we meerdere deelnemers die vorig jaar reeds performant waren: Quinten Van Leeuwen, Arthur De Doncker, Tadgh Buckley, Jason Bralic, Devon Hagelen (recent Nederlands kampioen) en eveneens Anthony Bongartz, laureaat van de Finale van de IAME Series Netherlands 2024.  Allen zullen ze desalniettemin rekening moeten houden met andere ervaren tegenstanders zoals Senna Meunier, Arthur Hoang, Fares Jalil en Eva Dorrestijn, één van de dames in het peloton.  De jonge wolven Edouard Godfroid, Gilles Herman, Stig De Raedemaeker en Timéo Rifflart die overkomen van de Mini klasse, zullen veel te leren hebben maar zijn vastberaden om mee te strijden voor de ereplaatsen.

Mini: Grignet favoriet?
 

Met meer dan dertig inschrijvingen zal de Mini klasse (10-12 jaar) zeker ook meer dan de moeite waard zijn.  Noah Grignet, die een zeer mooi seizoenseinde realiseerde in 2023 en recent kampioen van Nederland werd, zal vast en zeker één van de voornaamste titelkandidaten zijn.  Maar de Dinantais zal niet de enige zijn die de voorposten viseert!  Lorenz De Cock, Antoine Bouts, Djamairo Hoft, Milan Becu en Ben Mc Cloughry zullen allen het beste van zichzelf willen laten zien op het circuit van de Karting des Fagnes dit weekend.  Maar we moeten eveneens de progressie in de gaten houden van de voormalige Mini Rookies zoals Henri-Constant Kumpen (kampioen in 2023), Jules Decoen, Lewis Boodts en Julian van de Coterlet.  Dat de beste mag winnen!

Mini Rookie: dé leerschool voor jonge piloten

De Mini Rookie categorie is de uitgelezen leerschool van de IAME Series Benelux voor jonge piloten.  Tijdens deze eerste manche van het seizoen staan er 25 jonge piloten tussen 7 en 10 jaar aan de start, wat het succes van het kampioenschap bevestigt.  Zij die al enkele wedstrijden op hun teller hebben zullen uiteraard met een voordeel starten, we denken hierbij onder andere aan Mathis Piessens, Cem Sazlik, Memphis Schuurman en Lorenzo Sambur.  Fransman Amine Pantoli, die de IAME Series Netherlands domineerde, zal één van de gevreesde piloten zijn in het peloton waarin we eveneens de Nederlander Tobi Ter Haar, de Noor Markus Engan Aasen, de Duitser Noël Mannsperger en de Belg Luis Paternotte vinden.  Wie zal de revelatie worden van het seizoen 2024?  Een deeltje van het antwoord zullen we misschien zondagavond al krijgen.

X30 Master / X30 Senior Cup: een zo goed als volledig peloton 

Terwijl de IAME Series Benelux een ideale series is voor jong talent, geeft het ook oudere piloten de kans om te genieten van competitie op zeer hoog niveau binnen het peloton die de X30 Master klasse (30-39 jaar),  de Gentleman klasse (+ 40 jaar) en de Senior Cup (18-29 jaar) groeperen.  In Mariembourg zullen ze met 31 de start nemen!
Jim Ringelberg, de X30 Master en Gentleman kampioen van vorig jaar, zal zijn titel verdedigen.  Bij het zien van de deelnemerslijst weet de Nederlander alvast wie het hem moeilijk zal willen maken in de titelstrijd.  Hij zal voornamelijk rekening moeten houden met een zware tegenstand van Rick Nadin, Fabrice Frete, Bjorn Verhamme, Thierry Delré, Vincenzo Schillaci, Nicolas Chapelle en Quentin Henry.
In de X30 Senior Cup is Matthieu Delbauf alvast gebrand om de smaak van de overwinning terug te proeven.  De kampioen van 2022 maakt deel uit van de te volgen mannen in deze categorie, net als de Fransen François Xavier-Venet en Pierre Mochalski.  Maar men moet eveneens opletten voor de terugkerende Mathias Focan, Martin Hébette en Tom Poty. 

K100: de nieuwigheid van 2024

De nieuwe K100 categorie, die in het leven wordt geroepen om karting toegankelijker te maken, krijgt bij zijn debuut een vijftiental deelnemers aan de start.
In het K100 158 klassement (158 refereert naar het minimum gewicht in kilogram van piloot en chassis samen) zullen Pierre Potgens, Emiel Elzerman, Twan Kuurman, Lynn Pen, Lucas Koppes en Leon Lijnsvelt voor de allereerste overwinning strijden in deze klasse.
In de K100 148 zijn er minder piloten die de eerste plaats viseren.   Mick Blankespoor, Noah Hubert, Benjamin Foucart, Nicolas Mattei en Enzo Vitulli zijn van de partij met tegenover hen Tom Scholts, Rafael Bourlard, Lucas Clarenne, Paul Hersin, Maurice Istas en Justus Sterk.
 
Heb je zin om live de eerste winnaars van het seizoen de geblokte vlag te zien voorbijrijden?  Dan kan dat via het YouTube kanaal van het kampioenschap (IAME Series Benelux) of langs het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg.  De toegang is gratis!

Timing X30 Junior / X30 Senior :


Vrijdag: kwalificaties vanaf 13u45 en kwalificatiemanches vanaf 16u20 
Zaterdag: kwalificatiemanches vanaf 9u40 en de Finales vanaf 16u10
 

Timing Mini / Mini Rookie / X30 Master & Senior Cup / K100 :

Zondag: kwalificaties vanaf 11u30, kwalificatiemanches vanaf 13u30 en de Finales vanaf 16u20