Formule E Japan: Tokio voor het eerst op de kalender

Komend weekend start in Japan de vijfde manche van de Formule E. Voor het eerst start er een FIA-wereldkampioenschap in de stad Tokio en een Formule E-race in Japan. Op het stratencircuit van Tokio zullen de rijders dit weekend voor het eerst om de overwinning strijden.

Tekst: Gilles Debeer – Foto: Formule E

Tokio was een van de eerste steden waarmee de Formule E in contact kwam voor de lancering in 2014. De stad heeft namelijk het doel om tegen 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch te laten rijden en de organisatie van de Formule E zag de kans om dat plan te ondersteunen. Toch duurde het tien jaar lang vooraleer Japan en de organisatie een overeenkomst bereikten. Volgend weekend start uiteindelijk de eerste E-Grand Prix in Japan.

Het circuit in Japan heeft een mix van lange rechte stukken, een technische sectie en een snelle bochtencombinatie. Het stratencircuit van Tokio is 2,5 kilometer lang en is daarmee het op één na kortste circuit van de volledige kalender. Enkel het stratencircuit van Saoedi-Arabië is tientallen meters korter.

Nick Cassidy (Jaguar TCS Racing) gaat met 57 punten als leider naar Tokio. De Nieuw-Zeelander won in Saoedi-Arabië en eindigde daarnaast al twee keer op het podium dit seizoen. Cassidy heeft een voorsprong van vier punten op voormalig F1-rijder Pascal Wehrlein (TAG Heuer Porsche Formula E Team), die de openingsrace in Mexico won.

Mitch Evans staat derde in het algemene klassement en volgt al op achttien punten van Cassidy. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) staat op een voorlopige twaalfde plaats met achttien punten. Komende zondag kennen we de winnaar van de eerste E-Grand Prix van Japan.