F1 Australië: Sainz pakt de overwinning, Verstappen valt uit

Carlos Sainz (Ferrari) heeft de Grote Prijs van Australië gewonnen. De Spanjaard nam in ronde twee de leiding van drievoudig wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull Racing) over en gaf die uiteindelijk niet meer uit handen. Teamgenoot Charles Leclerc en Lando Norris (McLaren) mochten mee op het podium. WK-leider Verstappen viel vroeg in de wedstrijd uit.

Tekst: Gilles Debeer – Foto: Ferrari

Geen Red Bull Racing op het hoogste schavotje in Australië, want Ferrari was de grote overwinnaar. De eerste ronde verliep voor alle rijders zonder brokstukken, maar ronde twee was het kantelpunt in de race voor Red Bull Racing. De achterrem van Max Verstappen vatte vuur en de Nederlander moest opgeven, waardoor de weg voor de concurrentie openlag.

Sainz nam de leiding van Verstappen over en gaf die niet meer uit handen. Het is voor de Ferrari-rijder zijn derde overwinning uit zijn F1-carrière. Charles Leclerc kwam nooit in de buurt van zijn teamgenoot en eindigde als tweede. Lando Norris troefde ploegmaat Oscar Piastri af voor de derde plaats.

Doorheen de race bereikten ook beide Mercedes-bolides de finish niet. Lewis Hamilton viel uit met een motorisch probleem en George Russell crashte tijdens de voorlaatste ronde in de muur na een duel met Fernando Alonso (Aston Martin) voor de zesde plaats.

Yuki Tsunoda reed in zijn Visa Cash App RB-bolide naar een achtste plaats, wat hem zijn eerste punten van het seizoen opleverde. Beide Haas-rijders bezetten de laatste twee plaatsen in de toptien. In de WK-stand leidt Max Verstappen nog steeds met 51 punten. Charles Leclerc volgt slechts op vier punten als tweede. Sergio Perez staat op een voorlopige derde plaats met 46 punten. Bij de constructeurs blijft Red Bull Racing aan de leiding, al is de kloof van vier punten verschil met Ferrari niet groot. Na de derde plaats van Lando Norris vervolledigt McLaren de topdrie.

De volgende race is over twee weken op het circuit van Suzuka in Japan. Hieronder vindt u de toptien van de race:

Carlos SainzFerrari
Charles LeclercFerrari
Lando NorrisMcLaren
Oscar PiastriMcLaren
Sergio PerezRed Bull Racing
Fernando AlonsoAston Martin
Lance StrollAston Martin
Yuki TsunodaVisa Cash App RB
Nico HulkenbergHaas
Kevin MagnussenHaas