F1 Australië: Verstappen pakt de polepositie

Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull Racing) heeft de polepositie in Australië veroverd. De Nederlander was twee tienden sneller dan Carlos Sainz (Ferrari), die de vorige race door een blindedarmoperatie mistte. Sergio Perez (Red Bull Racing) maakte de topdrie compleet.

Tekst: Gilles Debeer – Foto: F1

Logan Sargeant (Williams) komt dit weekend niet meer in actie, waardoor er in Q1 slechts vier auto’s konden uitvallen. Guanyu Zhou (Sauber), Pierre Gasly (Alpine) en Nico Hulkenberg (Haas) werden samen met Daniel Ricciardo (Visa Cash App) geëlimineerd. De Australiër reed zich in eerste instantie veilig voor Q2, maar hij zag zijn rondetijd verdwijnen door track limits. Ricciardo had in zijn thuisrace ongetwijfeld op meer gehoopt.

In Q2 kwam Lewis Hamilton (Mercedes) niet verder dan een elfde plaats. Het was van 2010 geleden dat de Brit in Australië Q3 niet kon bereiken. Alex Albon reed in zijn Williams-bolide naar een twaalde plaats, waarmee de Thai een goed uitzicht op de punten heeft. Bij Haas, Sauber en Alpine verloren ze ook de tweede wagen in Q2.

In Q3 was de dominantie van Verstappen meteen duidelijk. De Nederlander zette met zijn eerste rondje de snelste ronde neer en verbeterde die tijd op het einde van de sessie nog een keer. Carlos Sainz reed naar een knappe tweede plaats, terwijl zijn teamgenoot Charles Leclerc niet verder kwam met een vijfde plaats. Sergio Perez en Lando Norris (McLaren) reden zich naar een respectievelijke derde en vierde plaats tussen beide Ferrari’s.

Om vijf uur morgenochtend start de race op het circuit van Albert Park. WK-leider Max Verstappen kan zijn tiende overwinning op een rij veroveren. Hieronder vindt u de toptien van de kwalificatie:

Max VerstappenRed Bull Racing1.15.915
Carlos SainzFerrari+0.270
Sergio PerezRed Bull Racing+0.359
Lando NorrisMcLaren+0.400
Charles LeclercFerrari+0.520
Oscar PiastriMcLaren+0.657
George RussellMercedes+0.809
Yuki TsunodaVisa Cash App RB+0.873
Lance StrollAston Martin+1.157
Fernando AlonsoAston Martin+1.637