IMSA Sebring 12: WTR with Andretti Acura wint na eindsprint

Op luttele minuten van de finish slaagde Louis Delétraz er in om Sébastien Bourdais in te halen en de leiding te veroveren. Delétraz schonk zo samen met teamgenoten Jordan Taylor en Colton Herta de zege aan Acura en Wayne Taylor Racing with Andretti. Maxime Martin werd met zijn BMW vierde en voor Alessio Picariello was de achtste plaats weggelegd. Jan Heylen beëindigde een race met de nodige hindernissen op een knappe derde positie in GTD.

(Foto’s: © Jordan Taylor – Lamborghini Squadra Corse – Porsche Motorsport)

De 72ste 12 Uur van Sebring bracht zoals gebruikelijk spanning tot het einde. Acura leek tijdens de 24 Uur van Daytona wat trager dan de andere GTP-bolides, maar in Sebring werd dit rechtgezet. Nadat de laatste drie edities naar Cadillac gingen, werd het merk van General Motors deze keer verslagen door de #40 Acura ARX-06 van Wayne Taylor Racing with Andretti. De snelheid van Louis Delétraz is bekend en het duurde niet lang voor de Zwitser bij een herstart op een klein uur van het einde de tweede plaats van Porsche Penske-rijder Felipe Nasr ontfutselde. Delétraz zette druk op Bourdais en na een laatste wedstrijdneutralisatie begon op 24 minuten van het einde een spannende finale tussen de leidende #01 Cadillac en de #40 Acura. Met nog vijf minuten op de klok verraste Delétraz Bourdais. De Zwitser won voor Bourdais die zijn Cadillac V-Series.R met Renger van der Zande en Scott Dixon deelde.

Voor Jordan Taylor was het de tweede overwinning in de 12 Uur van Sebring en voor Delétraz en Herta de eerste. Louis Delétraz zette iets over halfweg ook de uiteindelijk snelste wedstrijdronde (1:49.497) op de tabellen.

De derde plaats ging naar de #7 Porsche Penske Motorsports Porsche 963 van Dane Cameron, Felipe Nasr en Matt Campbell. Maxime Martin en zijn teamgenoten Connor De Phillippi en Nick Yelloly reden met hun BMW M Hybrid V8 een sterke race en bezorgden BMW M Team RLL de vierde plaats op twaalf seconden van de winnaar.

Alessio Picariello, Julien Andlauer en Gianmaria Bruni eindigden met de Proton Competition Porsche 963 achtste. De Lamborghini SC63 debuteerde in de handen van Matteo Cairoli, Andrea Caldarelli en Romain Grosjean in het IMSA-kampioenschap en deed dit met een zevende plaats op een uitstekende manier. In de rangschikking van snelste rondetijden werd de Italiaanse bolide ook zevende op een totaal van elf GTP-deelnemers, wat de snelheid van de wagen onderstreept.

In de andere prototype-klasse, LMP2, ging de zege naar het team dat ook de 24 Uur van Daytona won: Era Motorsports en hun rijders Merriman-Dalziel-Zilisch.

Jan Heylen derde in GTD, pech voor Iron Dame Sarah Bovy

Ook in GTD Pro was het een spannend slot. Jack Hawksworth, Ben Barnicoat en Kyle Kirkwood wonnen met hun Vasser Sullivan Lexus RC F GT3 de klasse met slechts een tiende voorsprong op de Risi Competizione Ferrari van Daniel Serra, Davide Rigon en James Calado. Voor dit laatste trio had de race al in de eerste ronde over kunnen zijn toen Rigon werd aangetikt en zijn Ferrari als bij wonder niet werd aangereden door de andere GT-wagens. Frédéric Vervisch, Joey Hand en Dirk Müller werden met hun Ford Mustang GT3 achtste, net achter hun teamgenoten bij Ford Multimatic Motorsports en met hetzelfde aantal ronden als de winnaar van GTD Pro.

Philip Ellis, Russel Ward en Indy Dontje zegevierden voor Winward Racing in GTD. Ze klopten met hun Mercedes de Cetilar Ferrari met minder dan een seconde. Op drie volgde de Wright Motorsports Porsche van Jan Heylen, Elliot Skeer en Adam Adelson. De Porsche van de naar de Verenigde Staten uitgeweken Gelenaar kende een bewogen wedstrijd. Bij het incident met Rigon liep de Wright-911 schade op die de nodige tijd vroeg om te herstellen. Nadien was er nog een penalty voor het negeren van het rode licht in de pitlane en op 2 uur en 45 minuten van het einde resulteerde een contact bij een herstart tot een spin van Jan Heylen. Een sterke race van de rijders en een goede strategie zorgden echter voor een mooie podiumplaats. De Conquest Racing Ferrari 296 GT3 van Costa-Franco-Sbirrazzuoli eindigde elfde in GTD. Na diverse pitstops en vele ronden achterstand door een mechanisch probleem veroorzaakt door een aanrijding, wierpen Iron Dames Sarah Bovy, Rahel Frey en Michelle Gatting de handdoek.

Resultaten