F1 2024: wie is Oliver Bearman, de vervanger van Carlos Sainz in Saoedi-Arabië?

Als achtjarige maakte Bearman kennis met de karting en tien jaar later zit hij in een F1-auto. Oliver Bearman reed als de op twee na jongste debutant ooit in de Grote Prijs van Saoedi-Arabië naar een zevende plaats. Alleen Max Verstappen en Lance Stroll debuteerden op een jongere leeftijd. De Brit heeft van alle klassen in de eenzitterij geproefd en lijkt klaar voor een vast zitje in de Formule 1.

Foto: © Prema – tekst: Gilles Debeer

2014 was het jaar dat Oliver Bearman met de autosport in contact kwam. De Brit kwam niet uit een racefamilie, maar zijn ouders steunden hem de volle honderd procent. Bearman gooide in de beginjaren niet meteen hoge ogen, maar de wil om te slagen was er. In 2017 behaalde hij uiteindelijk zijn eerste overwinning, de Kartmasters British Grand Prix. In 2020 debuteerde Bearman in het ADAC Formule 4-kampioenschap voor US Racing, maar het was pas een jaar later dat de Brit zijn klasse toonde. Hij won het Italiaanse Formule 4-kampioenschap met elf overwinningen op zijn teller.  

Ferrari zag potientieel in de jonge Brit en nam hem in het opleidingsprogramma op. Ondertussen begon Bearman aan zijn FIA Formule 3-carrière bij Prema Racing. Eén overwinning en zeven podiumplaatsen leidden hem naar een derde plaats in het klassement van 2022. De samenwerking met Prema Racing verliep vlot en Bearman stoomde naar de FIA Formule 2 door. Zijn eerste seizoen verliep goed, maar niet overweldigend. De Prema-rijder werd zesde in het klassement en wil in 2024 een nieuwe gooi naar de titel doen.

In Bahrein kon Bearman geen punten scoren, maar in Saoedi-Arabië veroverde hij de polepositie voor de hoofdrace van de Formule 2. Zijn eerste plaats verdedigen zat er niet in, want de Brit moest een zieke Carlos Sainz in de Formule 1 vervangen. De rest is geschiedenis.