F2 Saoedi-Arabië: Fittipaldi pakt overwinning, Cordeel vijfde, maar podium was mogelijk

Enzo Fittipaldi (Van Amersfoort) heeft de Grote Prijs F2 van Saoedi-Arabië op zijn naam geschreven. De kleinzoon van Emerson Fittipaldi behaalde na een incidentrijke wedstrijd zijn tweede overwinning uit zijn carrière. Amaury Cordeel (Hitech Pulse-Eight) werd vijfde, maar verloor in de laatste bocht wel een mogelijk podium.

Tekst: Gilles Debeer – Foto: © Dutch Photo Agency

Na zijn derde plaats in de sprintrace greep Enzo Fittipaldi in de F2-hoofdrace van Saoedi-Arabië de zege. De Braziliaan reed een foutloze wedstrijd en kon zes ronden voor het einde de leiding nemen, een eerste plaats die hij uiteindelijk niet meer weggaf en dat na een incidentrijke race. Net als in de sprintrace vlogen er in de openingsronde brokstukken in het rond. De twee grootste slachtoffers waren Pepe Marti (Campos Racing) en Roman Stanek (Trident). Beide rijders moesten de strijd staken en de veiligheidswagen kwam de baan op. Daarnaast had Gabriel Bortoleto (Invicta Racing) tijdens de start problemen met zijn motor waardoor de jonge Braziliaan zijn bolide noodgedwongen langs het circuit plaatste.

Strategie helpt Cordeel

Na een zestal ronden kwamen de rijders op de supersoft-banden naar binnen voor een nieuw setje rubber. Amaury Cordeel, Taylor Barnard (PHM AIX Racing) en Juan Manuel Correa (DAMS Lucas Oil) waren op medium-banden gestart waardoor deze drie rijders hun eerste pitstop langer konden uitstellen. Twaalf ronden voor het einde spinde Colapinto (MP Motorsport) zijn wagen in bocht twee rond. De Argentijn moest de strijd staken en de veiligheidswagen kwam voor een tweede keer op de baan. Voor de drie medium-rijders was dat het ideale moment om een pitstop af te werken, al was het een nog een lange weg te gaan. Cordeel en Barnard wisselden van banden, maar Correa bleef doorrijden. Achteraf bleek dat de verkeerde beslissing te zijn, want de Amerikaan zou als veertiende eindigen.

Nadat de veiligheidswagen van de baan verdween nam Enzo Fittipaldi meteen de leiding. Kush Maini (Invicta Racing), de man die op de polepositie startte, volgde enkele ronden later in zijn spoor. Amaury Cordeel reed een sterke wedstrijd en verdedigde zijn derde plaats tot de laatste bocht. Onze landgenoot werd in de laatste rechte lijn door Dennis Hauger (MP Motorsport) en Jak Crawford (DAMS Lucas Oil) ingehaald, waardoor de Belg zijn podium verloor. Cordeel eindigde uiteindelijk als vijfde, waarmee hij zijn eerste punten van het seizoen pakte. De vijfde plaats is een evenaring van zijn beste resultaat in F2. WK-leider Zane Maloney (Rodin Motorsport) eindigde als zevende en behoudt de leiding in het klassement. De volgende wedstrijd is over twee weken in Australië.