FIA Formula E: Reel Al Aboud zorgt voor nieuw acceleratierecord

De relatie van Reem Al Aboud met de Formule E gaat terug tot 2018, toen ze de eerste en jongste Saoedische vrouw werd die ronden op een Formule E-circuit in een Nissan GEN2-auto reed, in hetzelfde jaar waarin vrouwen voor het eerst het recht kregen om in het Saoedische koninkrijk te rijden.

(tekst: Peggy Taeymans / foto: © Formula E)

Met de elektrische raceauto GENBETA behaalde Al Aboud een tijd van 2,49 seconden voor een spurt naar honderd kilometer per uur, waarmee zij de benchmark van 2,6 seconden voor de huidige eenzitters overtrof.

Reem Al Aboud:

“Deel uitmaken van deze mijlpaal is een droom die uitkomt. Het gaat niet alleen om de snelheid, het gaat om het doorbreken van barrières en het laten zien van het immense potentieel van vrouwen in de autosport. De Formule E heeft mij het platform gegeven om een statement te maken en ik ben vereerd om deel uit te maken van deze reis naar gendergelijkheid in de racerij.”

Als verdere blijk van empowerment deelden jonge Saoedische vrouwen van plaatselijke scholen inspirerende boodschappen voor Reem, die op de livery van de auto waren vastgelegd. Dit initiatief viel samen met de uitbreiding van het FIA Girls on Track-programma, een grootschalig initiatief voor de empowerment van vrouwen dat zich richt op carrières en onderwijs in de autosport, en onderstreept de toewijding van de Formule E om jonge meisjes aan te moedigen hun autosportdromen na te streven.

De uitbreiding van het FIA Girls on Track-programma naar alle elf raceweekends dit seizoen zal ruim 2.000 meisjes de kans bieden om deel te nemen aan workshops, inspirerende vrouwen uit de Formule E-paddock te ontmoeten en carrièregesprekken bij lokale universiteiten bij te wonen. De toewijding van de Formule E aan diversiteit wordt verder benadrukt door de onlangs aangekondigde NXT Gen Cup, waaraan zowel mannelijke als vrouwelijke coureurs zullen deelnemen.

Seizoen 10 van het ABB FIA Formule E wereldkampioenschap gaat verder op 16 maart, wanneer de schijnwerpers op Brazilië op de E-Prix van São Paulo gericht zijn.