F1 Saoedi-Arabië: Verstappen weer met sprekend gemak

Max Verstappen (Red Bull Racing) start, morgen zaterdag 9 maart, voor het eerst in zijn carrière de polepositie in Saoedi-Arabië. De drievoudig wereldkampioen was in de kwalificatie maar liefst drie tienden sneller dan Charles Leclerc (Ferrari). Sergio Perez (Red Bull Racing) vervolledigde de top drie.

Foto: © Red Bull – Tekst: Gilles Debeer

Max Verstappen domineerde de kwalificatie van begin tot einde. De Nederlander was in alle sessies de snelste van het pak. In Q1 kwam de wereldkampioen nooit in de problemen, in tegenstelling tot andere rijders. Guanyu Zhou (Sauber) kon door zijn crash in de derde vrije training nooit een snelle ronde neerzetten. De Chinees moet morgen Logan Sargeant (Williams) achteraan starten. Beide Alpine-rijders en Valtteri Bottas vielen in Q1 ook af.

Q2 startte met een domper voor Haas-rijder Nico Hulkenberg. De Duitser kampte met motorproblemen, waardoor hij zijn wagen langs het circuit moest parkeren. De sessie werd even onderbroken met een rode vlag, maar dat deerde de rijders niet om een snelle ronde neer te zetten. Aston Martin, Mercedes, McLaren en Red Bull Racing kwalificeerde zich met beide rijders, Charles Leclerc en Yuki Tsunoda (Visa Cash App RB) vervolledigden de toptien. Oliver Bearman (Ferrari), de vervanger van Sainz, reed naar een elfde tijd.

In Q3 gooide Red Bull Racing alle kaarten op tafel. Verstappen reed meteen de snelste tijd van de volledige sessie, drie tienden voor eerste achtervolger Perez. Charles Leclerc kon zich na een laatste snelle run tussen beide Red Bulls plaatsen. Morgen mag Verstappen vanaf 18u zijn polepositie verdedigen in de race. Hieronder vindt u de toptien van de kwalificatie:

Max VerstappenRed Bull Racing1:27.472
Charles LeclercFerrari+0.319
Sergio PerezRed Bull Racing+0.335
Fernando AlonsoAston Martin+0.374
Oscar PiastriMcLaren+0.617
Lando NorrisMcLaren+0.660
George RussellMercedes+0.844
Lewis HamiltonMercedes+0.988
Yuki TsunodaVisa Cash App RB+1.075
Lance StrollAston Martin+1.100