Super Formula 2024: start dit weekend

Op 10 maart staat de Grote Prijs van Suzuka op het programma, de eerste wedstrijd van het Japanse Super Formula-kampioenschap. Negentien rijders uit twaalf verschillende teams zullen uitmaken wie Ritomo Miyata zal opvolgen. De titelverdediger is er niet meer bij, maar zijn plaats wordt door een F2-kampioen ingenomen.

De motorsport is al decennialang populair in Japan, waaronder ook de Super Formula, een kampioenschap waar in 2016 Stoffel Vandoorne nog vierde werd. De eerste wedstrijd vond plaats in 1973 onder de naam All-Japan Formula 200. Nu, 51 jaar later, start het nieuwe seizoen dit weekend.

Wissel tussen kampioenen

Titelverdediger van vorig jaar Ritomo Miyata is niet meer van de partij. De Japanner vertrok naar de FIA Formule 2, waar hij in de Rodin Carlin-bolide plaatsneemt. Met Theo Pourchaire haalt de Super Formula wel een nieuwe kampioen in huis. De Fransman won vorig seizoen de FIA Formule 2 en wil dit jaar het kampioenschap in Azië veroveren. Pourchaire zal het kampioenschap wel niet cadeau krijgen, want met Tomoki Nojiri (Team Mugen) en Sho Tsuboi (Vantelin Team TOM’s) zijn er nog twee grote favorieten. Beide heren eindigden vorig jaar respectievelijk op plaats drie en vier, waarbij Nojiri drie Grote Prijzen won. Opvallend: Pourchaire is de enige niet-Japanner die in de Super Formule meerijdt.

Pourchaire zal achter het stuur zitten van een Itochi Enex Inpul-bolide. Het team werd vorig jaar vijfde en wil met de F2-kampioen een gooi doen naar de constructeurstitel. De grootste tegenstand komt uit de hoek van Team Mugen, de winnaar van vorig. Zondag begint het seizoen met de Grote Prijs van Suzuka. Hieronder vindt u de kalender van de Super Formula:

GP van Suzuka9-10 maart
GP van Hita18-19 mei
GP van Shibati22-23 juni
GP van Oyama20-21 juli
GP van Motegi24-25 augustus