FIA WEC Qatar: Campbell en Van Rompuy rijden naar de polepositie

In Qatar zijn de kwalificatiesessies van de eerste manche van het FIA WEC afgewerkt en er was meteen een Belgisch succes. Tom Van Rompuy reed naar de polepositie in LMGT3. In Hypercar was de eerste polepositie van het seizoen voor de man in vorm, Matt Campbell in zijn Porsche Penske Motorsport Porsche 963. Campbell won recent de 24 Uur van Daytona en de 12 Uur van Bathurst, uiteraard met Porsche. Nyck De Vries (Toyota) was goed voor de tweede tijd, op één tiende van de pole.

Foto’s: TF Sport en Porsche

De kwalificatie verloopt nu in twee delen, met een eerste sessie met alle wagens van de categorie en vervolgens een Hyperpole met de tien besten. Zij bepalen wie op polepositie start.

Dat Porsche de polepositie zou pakken in het FIA WEC leek wat in de sterren geschreven, maar vooral Toyota en ook Ferrari zijn niet veraf. Nyck de Vries gaf slecht 0,164 seconde toe, terwijl Ilott Callum (Jota Porsche) als derde bijna drie tienden moest toegeven. Antonio Fuoco (Ferrari) was als vierde zes tienden trager dan de Australiër op pole. Laurens Vanthoor zag zijn teamgenoot Kevin Estre in de #6 Porsche 963 naar de vijfde plek rijden, Stoffel Vandoorne deed niet beter dan de tiende plaats in de Peugeot 9X8. De beide BMW M Hybrid V8 van BMW M Team WRT werden vijftiende en zestiende.

Van Rompuy met eerste polepositie in FIA WEC

In LMGT3 heeft Tom Van Rompuy zijn visitekaartje afgegeven. De Antwerpenaar reed naar een vierde tijd in het eerste deel van de kwalificatie en zette vervolgens een kanontijd neer in zijn TF Sport Corvette Z06 LMGT3.R om de eerste polepositie van het seizoen te grijpen in de klasse LMGT3. Iedereen strandde op acht tienden en meer van de tijd van Van Rompuy, met Alex Malykhin in de Manthey Purerxcing Porsche 911 GT3 op twee en Thomas Flohr (AF Corse Ferrari 296 GT3) op drie. Wat verder reed Sarah Bovy (Iron Dames Lamborghini) naar de zesde tijd, terwijl Team WRT zich moest tevreden stellen met de negende tijd, voor de wagen van Maxime Martin en de veertiende tijd voor de tweede BMW M4 GT3. Tom Van Rompuy scoort met zijn polepositie ook meteen een punt in het WK.

De race start morgen, zaterdag, om 9u00 Belgische tijd en finisht tien uur later.