FIA WEC 2024: Porsche wil een twintigste zege in Le Mans

In Qatar had Autosportwereld de kans om samen te zitten met Thomas Laudenbach, vice-voorzitter van Porsche Motorsport en Roger Penske, op zijn 87 nog steeds de drijvende kracht achter Team Penske, de wereldwijde partner van Porsche Motorsport in het LMDh-verhaal.

Foto’s: © Porsche

Porsche kende niet altijd een even makkelijk seizoen 2023, het maidenseizoen voor de Porsche 963, ondanks drie zeges in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap en twee podia, met telkens Laurens Vanthoor, in het FIA WEC.

2023 was een jaar met hoogtes en laagtes”, aldus Thomas Laudenbach. “Dat had diverse redenen, niet in het minst omdat we zelf heel wat brood op de plank namen. We kozen voor een globale aanpak, met één team wereldwijd, een nieuwe werkplaats in Mannheim, maar vooral ook de mogelijkheid voor klanten om wagens te kopen vanaf het eerste seizoen, iets wat het proces complex maakte, maar anderzijds ons ook heel wat extra input bezorgde.”

Het heeft ons echt geholpen en wij hopen dat de klantenteams ook succesvol zullen zijn, dat is belangrijk voor hen en voor Porsche”, onderstreept Roger Penske het belang van de wagens in de kleuren van onder meer Hertz Team Jota en Proton Competition in het FIA WEC.

Voorlopig zullen er, op korte termijn overigens, geen nieuwe private Porsche 963 aankomen.

2024 is anders

Porsche startte het seizoen 2024 prima, met uiteraard de zege in de 24 Uur van Daytona – naast winst voor Manthey EMA in de opener van de Intercontinental GT Challenge in Bathurst -. Porsche Penske Motorsport wil dat momentum in Qatar vasthouden.

Het gaat inderdaad beter dan in 2023, maar we zijn na Daytona niet op onze lauweren gaan rusten”, vervolgt Thomas Laudenbach. “We moeten blijven progressie maken en de dingen die niet goed gingen, in kaart brengen en verbeteren. Denk maar aan de straffen die we tijdens de race opliepen, dat moet gewoon vermeden zijn. Wij streven naar perfectie en dat vergt iedere dag inspanningen. Ons doel is om dit seizoen races in het FIA WEC te winnen en uiteraard kijken we naar de 24 Uur van Le Mans, want we gaan niet flauw doen, dat is voor iedereen de grootste uithoudingsrace in de wereld. Wij willen die twintigste zege aan Porsche schenken.”  

Operatie twintigmaal Le Mans

Porsche Penske Motorsport zet in Le Mans drie wagens in, maar wie naast Mathieu Jaminet in de derde Porsche 963 zal zitten, is nog niet beslist. Zo is er Josef Newgarden, die voor Penske in IndyCar uitkomt en die als vierde man, naast het trio Cameron-Nasr-Campbell de race in Daytona won. “Josef deed het prima in Daytona, maar heeft ook een zware kalender in IndyCar, maar we sluiten niets uit”, aldus nog Roger Penske. “We beschikken over schitterende rijders en we maken later bekend wie er in Le Mans rijdt. De aanwezigheid van een derde Porsche 963 in onze kleuren zorgt ervoor dat we meer kans op succes hebben en dus is het belangrijk voor ons, want inderdaad wij willen Le Mans een twintigste maal winnen!”