F3 2024: de grote namen van morgen

In de schaduw van de F1 en F2 rijdt is ook de Formule 3 weer van de partij tijdens de Grand Prix-weekends. In de klasse ontpoppen jonge talenten zich voor de toekomst, maar naast de Formule 1 zien we deze talenten in een volgende fase meer en meer in de uithoudingsracerij. Kanshebbers genoeg voor de titel, zeker omdat er met gelijke wapens wordt gestreden.

Foto: F3 – tekst: Gilles Debeer

De opzet van de Formule 3 is duidelijk: nieuwe jonge talenten moeten de kans krijgen om sneller in de sport te integreren. Het opzet lijkt te werken, zeker omdat tot op de dag van vandaag nog steeds rijders promoveren naar de F1. George Russell, Charles Leclerc en Esteban Ocon zijn voormalige F3-kampioenen die in de hoogste klasse van formuleracing actief zijn.

In de voetsporen van de GP2

Om volledig terug te keren naar de oorsprong moeten we naar het jaar 1950. Formule 3 ontstaat als een opstapklasse voor jonge rijders richting de F1. De hoge snelheid en lichte wagen geven de rijders een eerste duidelijk beeld voor de toekomst. In verschillende landen werd een kampioenschap opgericht, tot er in 1975 een volledig Europees kampioenschap ontstond. Lerry Perkins werd de winnaar van de eerste editie. Jarenlang was er een bijzonder succesvol Europese Formule 3-kampioenschap, tot er in 2019 een fusie kwam met GP3 Series. Voortaan kreeg de competitie de naam FIA Formule 3, maar zonder de mogelijkheid om mer verschillende types chassis of motoren te werken.

Nieuwe talenten

Net als vorig jaar lijkt het team Prema Racing opnieuw de beste rijders af te leveren. Met Dino Beganovic, Gabriele Mini en Arvid Lindblad zijn er drie duidelijke kanshebbers voor de titel. De grootste tegenstand komt hoogstwaarschijnlijk van Oliver Goethe (Campos Racing) en Luke Browning (Hitech Pulse-Eight), al is het moeilijk te voorspellen. In de Formule 3 rijden ze namelijk met dezelfde wagens. Ook in de sprintrace, waar de top twaalf van de kwalificatie wordt omgedraaid, krijgen we vaak een verrassende winnaar. Het wordt afwachten wie zich tot grote titelkandidaat naar voren zal schuiven, al kan de Grote Prijs van Bahrein een eerste indicatie geven.

Hieronder vindt u de rijders/teams en de kalender voor komend seizoen:

Prema RacingDino BeganovicGabriele MiniArvid Lindblad
TridentLeonardo FornaroliSami MeguetounifSantiago Ramos
MP MotorsportTim TramnitzKacper SztukaAlex Dunne
Campos RacingOliver GoetheSebastian MontoyaMari Boya
Hitech Pulse-EightLuke BrowningMartinius StenshorneCian Shields
Jenzer MotorsportCharlie WurzMax EsteronMatias Zagazeta
Van Amersfoort RacingNoel LeonSophia FlörschTommy Smith
ART Grand PrixChristian MansellLaurens van HoepenNikola Tsolov
PHM AIX RacingTasanapol InthraphuvasakNikita BedrinJoshua Dufek
Rodin MotorsportCallum VoisinJoseph LoakePiotr Wisnicki
GP van Bahrein1-2 maart
GP van Australië23-24 maart
GP van Emilia-Romagna18-19 mei
GP van Monaco25-26 mei
GP van Spanje22-23 juni
GP van Oostenrijk29-30 juni
GP van Silverstone6-7 juli
GP van Hongarije20-21 juli
GP van België27-28 juli
GP van Monza31 augustus – 1 september