FIA WEC Qatar – Interview Laurens Vanthoor: “Le Mans winnen, is een jongensdroom”

Laurens Vanthoor is een wereldreiziger, want na zijn zege in de opener van de Intercontinental GT Challenge in Bathurst, is de Limburger nu in het Midden-Oosten aangekomen voor de start van het FIA WEC. Voor Vanthoor verandert er in het WK Uithouding niets qua effectieven, want hij doet het nog steeds in de #6 Porsche Penske Motorsport Porsche 963 aan de zijde van Kevin Estre en André Lotterer. Maar dat wil niet zeggen dat er niets veranderd zou zijn.

Foto’s: Porsche

De situatie is totaal anders dan vorig jaar rond deze tijd, zwart versus wit zeg maar”, opent Vanthoor het gesprek in de paddock van Qatar, waar de duisternis is ingevallen. “We werken met een andere groep van ingenieurs, het aanvoelen van het hele team is beter en beter en de wagen is waar mogelijk ook behoorlijk aangepast. De basis is hetzelfde, gezien de vastliggende homologatie, maar alles wat kon veranderd worden en wat moest veranderd worden, is aangepast. Bovendien hebben we de auto veel beter leren kennen en is het team ook gegroeid. Het gevoelen is dus positief.

Porsche eindigde ook bovenaan de tabellen na de testdagen in Qatar, maar daar wil de oudste van de broers Vanthoor niet veel belang aan hechten:

“Het gaat niet om een chrono over één ronde, maar over je snelheid over een stint, over twee stints zelfs en bij uitbreiding over een race. Het is belangrijk een snelle, constante auto te hebben en dat kan bijvoorbeeld door weinig bandendegradatie, een goede afstelling en andere elementen van de set-up van de wagen. Al die zaken hebben niets met de performance over één rondje te maken. Wij weten uiteraard hoe wij gewerkt hebben, maar we hebben geen idee wat de strategie van de concurrentie was, dus dat maakt dat die testdagen een beetje koffiedik kijken zijn. De echte verhoudingen zullen pas na de race van zaterdag duidelijk worden. Ik denk wel dat gezien alle parameters die gecontroleerd worden, het erg moeilijk is om nog verstoppertje te spelen. Uiteraard hoop ik dat we dichter bij de top staan dan vorig jaar en ik heb dat gevoel ook, maar opgepast, het wordt een loodzwaar kampioenschap.”

Vertrekt Toyota nog steeds als favoriet?

“Ja, ik denk het wel en bij uitbreiding de Hypercars (Toyota, Ferrari en Peugeot). Tot dusver heeft nog geen enkele LMDh-wagen (Porsche, BMW, Cadillac…) een race van het FIA WEC gewonnen en ons doel is uiteraard om dat te doorbreken. Wij mikken op racewinst dit jaar en uiteraard mag dat van mij in Le Mans zijn, dat is en blijft een jongensdroom. Als we in het WK top 5 of misschien wel top 3 kunnen rijden, dan eindig je al erg hoog. Maar dat moet voor ons toch de ambitie zijn.”

Hoe is de verhouding met de klantenteams van Jota en Proton?

“Dat is eenrichtingsverkeer. Zij krijgen van Porsche de nodige informatie, maar er vloeit uiteraard niets terug. Hun doel is duidelijk om het fabrieksteam te kloppen en dat zet denk ik wel wat druk op het officiële team, al hebben wij als rijders daar weinig last van. Zij zijn voor mij een tegenstander als een ander.”

In Daytona strandde Vanthoor op vier tienden van het podium en in Bathurst won hij de race, dus het seizoen startte alvast sterk: “Ja, want in Daytona wisten we na twintig minuten al dat het moeilijk zou worden en dan is vierde prima. Er was een softwareprobleem en dat hield ons van een beter resultaat. Bathurst is uiteraard geweldig om te winnen en moge het seizoen zo verder gaan!