VAS: Leeuwenrit is de eerste Classic van het seizoen

De Leeuwenrit, met startplaats te Deerlijk, is de openingswedstrijd van het VAS Classic regionale kampioenschap. De wedstrijd wordt ingericht door de Tieltse Automobielclub vzw en heeft “De Wieke” in Deerlijk als zenuwcentrum.

(persbericht)

De rit, over een traject van een goede 180 kilometer, wordt zoals de traditie het wil, verdeeld in twee delen. De tussenstop voor deze editie wordt de taverne “Oldtimer”, naast het oldtimermuseum in Lo-Reninge. De organisatie werkte eerder al de metingen af van het traject met afstanden en gemiddelde snelheden en bundelde de route in een “roadbook”. De deelnemers zijn gehouden aan dit roadbook, dat een geheim parcours volgt. Zij moeten de route, de opgegeven snelheden en tijd zo goed mogelijk benaderen. Onderweg zullen ze te maken krijgen met “regelmatigheidstrajecten” en dienen ze zich tijdig aan te melden op de diverse controleposten. De term “Classic” slaat op de gebruikte navigatiesystemen, die aanleunen bij het oorspronkelijke opzet van rallywedstrijden in de jaren 60, toen nog gehouden op de openbare weg. Sindsdien zijn de zaken wat veranderd. Vandaag staat VAS Classic voor oriëntatie- en regelmatigheidswedstrijden, waar de nadruk ligt op nauwkeurigheid en regelmaat, en dus niet op snelheid. De wedstrijden worden gehouden op de openbare weg en de deelnemers moeten te allen tijde de wegcode respecteren.

Met een deelnemersveld dat ondertussen 68 teams telt, blijft de organisatie met hun “rit” bij het concept van de “short Classic with basic systems”. Dat betekent dat deelnemers vooral bol-pijl (hoofdzakelijk “gestileerd”) en ingetekende lijn in het roadbook zullen terugvinden. De gemiddelde snelheden komen nergens boven de 36 km/u. Het is dus kwestie van altijd goed bij de zaak te blijven, de route correct te rijden en de gemiddelden niet te overschrijden. Enkel op die manier vermijdt men strafpunten en het halen van zo weinig mogelijk (geen?) strafpunten vormt de weg naar de eindoverwinning. Voor fans en geïnteresseerden wordt er later op de week op de site van “De Verenigde Rittensporters” een overzicht gepubliceerd van een aantal publiekspunten waar men de wagens op een veilige manier kan zien passeren en waar de nodige foto’s kunnen worden gemaakt.