FIA WEC Bahrein interview Tom Van Rompuy: “Ik mik op de top 5”

De 35-jarige Antwerpenaar Tom Van Rompuy staat dit seizoen voor een nieuwe uitdaging. Hij start nu zaterdag in zijn eerste volledige seizoen van het FIA WEC, met een Corvette Z06.R LMGT3 van het Britse TF Sport en dat aan de zijde van de Angolees Rui Andrade en de Ier Charlie Eastwood. Tom Van Rompuy komt uit in de klasse LMGT3 en wil daar zo hoog mogelijk mikken.

Foto’s: media Tom Van Rompuy

Het zal hier in Qatar niet echt eenvoudig zijn”, aldus Tom Van Rompuy, “want we hebben tot dusver niet erg veel kunnen testen, de facto één volledige dag in Dubai, een test die globaal zeer goed is verlopen en gedurende dewelke het mij vooral opviel hoe goed het team is en hoezeer Pratt Miller dit project ondersteunt. Er waren een achttal ingenieurs ter plaatse en dat zie je ook hier in Qatar, want bij iedere meeting is er altijd minstens één persoon van de Amerikaanse fabrikant present. Het is duidelijk dat Pratt Miller dit product erg ondersteunt. Verder heb ik via mijn teamgenoot van de voorbije 24 Uur van Le Mans, Ugo De Wilde op de simulator van Kevin Abbring het circuit van Qatar leren kennen.

Geavanceerde BoP

Er staan dit seizoen in de klasse LMGT3 maar liefst negen constructeurs aan de start en er wordt niet alleen met een klassieke BoP gewerkt (rijhoogte, bride, aerodynamica enz.), maar ook met een systeem dat het koppel meet en iedere wagen een bepaalde hoeveelheid energie toewijst. “Die hoeveelheid energie (is niet hetzelfde als benzine nvdr.) mogen we per stint niet overschrijden en daardoor zullen de rijbeurten maar goed 45 à 50 minuten duren, tegen bijvoorbeeld 65 minuten in GT World. Ik denk dat de verschillen in performance tussen de diverse wagens daardoor erg klein gaan zijn en dat de rijders dus het verschil gaan kunnen maken. Bovendien lijkt ‘sandbaggen’ me erg moeilijk met dit systeem.

Tom van Rompuy, die ook met de BMW M4 GT3 van WRT kon testen, vindt de Corvette een “aangename auto, met heel veel tractie en behoorlijk wat rijcomfort. Ik denk dat we een goede kans hebben om op de topvijf te mikken, een plaats waar ik ook in kwalificatie wil staan. Uiteraard is de auto nog jong en zijn er nog onbekende factoren, maar ik ben positief over het seizoen en ik kijk enorm naar Le Mans uit, een race die voor Corvette enorm belangrijk is. Wat betreft de concurrentie kijk ik in de eerste plaats naar de WRT BMW M4 van mijn vriend Maxime Martin, maar ook de Lamborghini van Sarah Bovy en een twee à drie andere concurrenten. Wij hebben een sterk team, met Rui en Charlie en gaan er vol voor gaan.

Tom Van Rompuy reed ondertussen een sterke eerste testsessie in de #81 Corvette van TF Sport en was daarin behoorlijk competitief.