WRC Zweden: Lappi na 6,5 jaar, Neuville blijft WK-leider

In Zweden ging de zege in de tweede WRC-manche van het seizoen naar Esapekka Lappi en Janne Ferm, die Hyundai zo een tweede opeenvolgende zege in het seizoen 2024 schenken. Voor de Fin is het de tweede WRC-zege in zijn carrière, zes en een half jaar na zijn eerste overwinning, in Finland 2017. De tweede plaats in Zweden was voor Elfyn Evans (Toyota), terwijl Adrien Fourmaux met M Sport Ford zijn eerste WK-podium uit zijn carrière mocht vieren. Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe blijven na een vierde plaats de WK-leiders.  

Foto: © Red Bull

De zege van Esapekka Lappi en Janne Ferm kwam op de slotdag niet meer in gevaar, maar de aandacht ging ook naar de resterende zeven en vijf punten die te verdelen vielen. De zeven punten van de ‘Super Sunday’ gingen naar Elfyn Evans, voor Kalle Rovanperä (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai), terwijl Rovanperä de Powerstage won, voor Evans en Neuville… Dat maakt dat Evans de meeste punten pakt dit weekend, met name 24, voor Lappi met 19 en Neuville en Fourmaux, ieder met 18 eenheden. In het WK leidt onze landgenoot nog steeds, met 48 punten, drie meer dan Elfyn Evans (45), terwijl de nummer drie, Adrien Fourmaux er 29 telt. Hyundai en Toyota zijn samen leider bij de constructeurs.

Weer als eerste de weg op

Esapekka Lappi vierde echter de zege in de wedstrijd en we moeten teruggaan naar de jaren ’70 en Shekhar Metha, die meer dan vijf jaar tussen twee zeges liet, om nog een rijder te vinden die zo lang tussen twee overwinningen liet. Voor Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe werd het een goede wedstrijd, met vooral veel punten, maar hun leidersplaats in het WK betekent ook dat ze op het ruige parcours in Kenia opnieuw de rally moeten openen.

Grégoire Munster en Louis Louka (Ford) reden de wedstrijd uit en deden heel wat ervaring op.

Solberg ongenaakbaar in WRC2

In WRC2 was de zege uiteraard voor de thuisrijder Oliver Solberg, die in zijn Skoda gewoon onaantastbaar was. Achter Solberg, maar op meer dan een minuut, vochten Sami Pajari en Georg Linnamäe, beide in een Toyota Yaris, een duel tot op de meet uit. Uiteindelijk hield Pajari op die meet 2,5 seconden op zijn rivaal over. Solberg en Yohan Rossel voeren nu samen het WRC2-kampioenschap aan.

In WRC3 mogen Tom Rensonnet en Loïc Dumont (Ford) trots zijn op hun resultaat in het Junior WRC, waar ze een verdienstelijke vijfde plaats pakten, terwijl de zege voor het Zweedse duo Johansson-Grönvall was.

De volgende afspraak van het WRC brengt ons naar Kenia, waar de rijders van 28 tot en met 31 maart om de zege vechten.