NASCAR Daytona: een week na de Super Bowl, opnieuw een sportfeest in de VS

Nog geen maand na de 24 Uur van Daytona en een week na de Super Bowl, maakt de VS zich op voor alweer een groot sportevenement, met name de 66ste editie van de Daytona 500, de opener van de NASCAR Cup Series 2024. 41 wagens maken zondag uit wie de opvolger wordt van Ricky Stenhouse Jr.

Foto’s: © NASCAR

De eerst Daytona 500 werd gehouden in 1959 en viel samen met de opening van de Daytona speedway en sinds 1982 is de het de eerste race van het NASCAR Cup Series-seizoen. De Daytona 500 wordt ondertussen als de belangrijkste en meest prestigieuze race op de NASCAR-kalender beschouwd, maar de puntenoogst is dezelfde als die van elke andere race in de NASCAR Cup Series.

De Daytona 500 is dan wel de opener van het NASCAR-seizoen, maar niet altijd een goede indicator voor de krachtsverhoudingen van het komende seizoen. Zo valt onder meer op dat de voorbije drie seizoenen de winnaar niet echt tot de grootste titelkandidaten voor het seizoen behoorde, met achtereenvolgens Michael McDowell, Austin Cindric en dus Ricky Stenhouse Jr in 2023. We moeten al tot 2020 teruggaan om met Denny Hamlin een echte grote naam bovenaan te zien, Hamlin die de wedstrijd overigens driemaal won, maar nog nooit kampioen werd. Kurt Busch was in 2017 de laatste NASCAR-kampioen die de race won. De meeste zeges in Daytona, die staan dan weer weinig verrassend op naam van Richard Petty die maar liefst zevenmaal in Daytona zegevierde.

De wedstrijd van zondag is 200 ronden lang, goed voor 800 kilometer van start tot finish. Er zijn drie ‘stages’ in Daytona, na ronde 65, 130 en 200 waarin ook nog eens extra punten te verdienen zijn.

Geen oval

Daytona International Speedway is een van de drie superspeedways tijdens het NASCAR-seizoen, naast Atlanta Motor Speedway en Talladega Superspeedway. Daytona International Speedway is een superspeedway met vier bochten en een lengte van 2,5 mijl of 4,0 kilometer. De bochten van de baan hebben een hellingshoek van 31 graden, terwijl de voorste strook, waar de finishlijn ligt, een hellingshoek van 18 graden heeft. Het is geen echt puur ‘oval’, want ook de start/finishlijn heeft een bocht.