Interview Dirk Van Rompuy: “Op enkele dagen hebben we onze eigen codetaal ontwikkeld”

Dirk Van Rompuy draait al vier decennia in de autosport mee en de Antwerpse ondernemer is nog maar net uit de Dakar Classic terug, om alweer richting een volgende prachtig evenement te kijken, de Rallye Neige et Glace. Autosportwereld blikt met hem terug op een knappe Dakar Classic, een opvallend menselijk en sportief avontuur en kijkt ook naar wat 2024 nog zal brengen.

De Dakar Classic is een regularitycompetitie parrallel aan de snelheidsmarathon, maar voorbehouden aan klassieke voertuigen die in het verleden de legendarische wedstrijd betwist hebben. Dirk Van Rompuy, 70 ondertussen, gaf er afspraak met het Spaanse team TH Trucks in een Toyota Landcruiser HDJ 80.

Codetaal in de Toyota

En het opzet was om dat met Chris Goris te doen, maar om persoonlijke redenen haakte Chris kort voor de start af”, blikt Dirk Van Rompuy terug. “Wat volgde was een race tegen de tijd om een nieuwe navigator te vinden, een toch wel essentiële functie in een regularity-competitie, zeker op een parcours als dat van de Dakar. Het team stelde me aan Luis Barbero Garcia voor, een man met heel wat duinenkennis, maar iets minder ervaring in de specifieke tak die regularity is. Echter, één element zorgde voor heel wat bijkomende kopbrekens, met name het feit dat ik geen Spaans praat en Luis… geen Engels. Op enkele dagen hebben we onze eigen codetaal ontwikkeld, die achteraf verrassend genoeg ook nog eens prima bleek te werken. Wat volgde was een prima samenwerking die dag na dag beter werd en we zijn op een mooie vierde plaats geëindigd, wat mij betreft, in de gegeven omstandigheden het beste wat er viel uit te halen. Met dank ook aan het team voor de prima ondersteuning tijdens deze harde wedstrijd. We zijn gezien het prima resultaat en de goede omkadering nu al met de voorbereiding van de editie 2025 gestart en daar mikken we echt op een podiumplaats.

De voorbereiding van de Belgische-Spaanse equipe verloopt onder meer via de Africa Classic in Marokko, waar het team de typische omstandigheden van de Dakar zal terugvinden en in maart van dit jaar staan Dirk en Chris ook aan de start van de Costa Brava, een meer klassieke regularity op asfalt. “Daar doen we het met de Porsche-VW 914/6 met het oog op het verbeteren van typische elementen van regularity. Maar ondertussen zal ik de Porsche-VW 914/6 al de sporen geven tijdens de Rallye Neige et Glace, ondertussen een Belgische organisatie van Philippe Janssens en zijn bedrijf Zoulou Racing Heritage. Daar rij ik als corijder Jens Vanoverschelde.

36 maal Zolder en nu ook Le Mans

Dat is echter nog niet alles voor Dirk Van Rompuy. Hij houdt enorm van rally en dat blijkt ook, maar hij zal dit seizoen ook weer op circuit terug te vinden zijn. Zo werkt hij een aantal wedstrijden van de Belcar Historic Cup 2024 af, uiteraard met de BMW M3 uit de ateliers van Erik Qvick. Uiteraard is het team de titelverdediger in het nationale Historic kampioenschap.

En als ik niet kan, dan rijdt mijn zoon Tom. Maar het hoogtepunt op circuit wordt evenwel mijn 36ste en laatste deelname aan de 24 Hours of Zolder, een wedstrijd die ik in 1982 met een Opel Kadett won. Mijn zoon Tom houdt zich met de organisatie bezig en het opzet is om uit te komen in een Porsche 992 GT3 Cup van RedAnt Racing, met drie toprijders, waarin ik dan ook een drietal stints voor mijn rekening neem, waaronder de finish. Wie het zal worden, dat weet ik niet en dat moet ook een verrassing blijven. Op die manier wil ik afscheid nemen van deze prachtige Belgische uithoudingsklassieker. Last but not least zal ik ook de 4-uurswedstrijd van de Fun Cup op vrijdag voor de 24 Uur van Le Mans rijden, met als coach Nico Verdonck. Uiteraard rijdt Tom de 24 Uur van Le Mans zelf, met Corvette. Ik mag dan wel 71 worden dit jaar, met racepensioen ben ik zeker nog niet”, lacht Dirk Van Rompuy om het einde van het gesprek in te luiden.