Asian Le Mans Series Dubai: zege voor 99 Racing, opgave voor Gilles Magnus

Louis Delétraz, Nikita Mazepin en Ahmad Al Harthy wonnen in Dubai de derde manche van de Asian Le Mans Series 2023-2024. Proton Competition eindigde met het trio Roda-Andlauer-Binder tweede op 3,5 seconden. 99 Racing doet zo een uitstekende zaak in de strijd om de titel en telt nu twintig punten voorsprong op Crowdstrike Racing by APR, dat in Dubai op de laagste podiumtrede eindigde. De Audi van Gilles Magnus viel door technische problemen uit.

(Foto’s: © Asian Le Mans Series – Oreca)

Op het Dubai Autodrome werd de derde van een totaal van 5 wedstrijd om de Asian Le Mans Series 2023-2024 verreden. De race begon met een safety car-neutralisatie van bijna vijftien minuten nadat de COOL Racing Oreca 07 in de eerste bocht rond ging en werd aangereden door een LMP3 en de Optimum McLaren. Ahmad Al Harthy werkte de openingsstint af op de 99 Racing Oreca en gaf als leider de rood-zwarte bolide door aan Nikita Mazepin. Het door TF Sport gerunde 99 Racing nam met Louis Delétraz vanop plaats één op een goed uur van het einde de herstart na de tweede en laatste wedstrijdneutralisatie. De Zwitser controleerde zijn voorsprong en Malthe Jakobsen had een vijftal seconden achterstand bij de aanvang van de laatste pitstopreeks. Tijdens deze pitstops verloor Crowdstrike echter de tweede plaats aan Proton. Andlauer kwam op een gegeven moment op minder dan een seconde van Delétraz, maar kon toch geen inhaalpoging ondernemen. Jakobsen werd met teamgenoten George Kurtz en Colin Braun voor Crowdstrike by APR derde. De DKR Oreca met Tom Dillmann aan het stuur lag bij de laatste herstart tweede, werd wat opgehouden door een gedubbelde LMP2 en de Fransman moest Jakobsen en Andlauer voor laten. Uiteindelijk eindigden Dillmann-Hörr-Mattschull vierde na een solide wedstrijd.

Met twee zeges en een tweede plaats heeft 99 Racing in de tussenstand twintig punten voorsprong op Crowdstrike. Ze gaan zo als topfavoriet naar Abu Dhabi, waar volgend weekend de twee laatste wedstrijden van het kampioenschap worden afgewerkt.

James Winslow en Alexander Bukhantsov veroverden met een Ligier van COOL Racing de zege in LMP3.

Pech voor Gilles Magnus

De Pure Rxcing Porsche van Klaus Bachler, Joel Sturm en Aliaksandr Malykhin won GT met minder dan een seconde voorsprong op de van pole vertrokken Almanar Racing by GetSpeed Mercedes van Al Zubair-Liu-Schiller. Voor Gilles Magnus en zijn teamgenoten Alban Varutti en Christopher Haase verliep de wedstrijd niet zoals gehoopt. Hun Saintéloc Audi verloor door mechanische problemen al in de eerste wedstrijdhelft enkele ronden en bereikte uiteindelijk ook niet de finish. Het Pure Rxcing-trio neemt met 58 punten de leiding in het kampioenschap over van het trio Magnus-Haase-Varutti, dat ondanks de uitvalbeurt toch nog tweede blijft met veertien punten achterstand.

Resultaten