Daytona 24: een blik op GTP en LMP2

Een jaar geleden zagen we de LMDh-wagens tijdens de 24 Uur van Daytona voor het eerst in competitie en werden de waardeverhoudingen duidelijk. Dit jaar gaan we in de legendarische etmaalrace, meetellend voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, kunnen zien wie in het tussenseizoen de meeste vooruitgang heeft geboekt. Met Alessio Picariello, Laurens en Dries Vanthoor en Maxime Martin tellen vier van de tien GTP’s een Belg in hun rangen waardoor de kans niet onbestaande is dat er na Thierry Boutsen (1985) en Didier Theys (1998 en 2002) in 2024 een derde Belg op de lijst van winnaars opduikt.

(Foto’s: © Porsche, Proton Competition, BMW M Motorsport, Chip Ganassi Racing en United Autosports)

Het veld van GTP is voor de 62ste editie samengesteld uit vier Porsche 963, twee Cadillac V-Series.R, twee Acura ARX-06 en twee BMW M Hybrid V8. Qua aantal is Porsche dus in het voordeel met twee wagens van Porsche Penske Motorsport en één exemplaar voor Proton Competition en JDC-Miller MotorSports. Laurens Vanthoor vinden we uiteraard opnieuw bij Penske en Alessio Picariello maakt met de 963 van Proton zijn langverwachte debuut met een prototype.

Tot op heden bestuurde Laurens enkel GT’s in Daytona en hij stond tweemaal op het podium. Hij vormt op de #6 een team met Nick Tandy, Mathieu Jaminet en Kévin Estre. De bezetting van Proton moet amper onderdoen voor de Penske-manschappen. Alessio Picariello zal het zitje van zijn 963 delen met Gianmaria Bruni, Neel Jani en tweevoudig Le Mans-winnaar Romain Dumas.

Ook op beide M Hybrid V8 van BMW M Team RLL prijkt een Belgisch vlaggetje. Dries Vanthoor, die tweemaal de 24 Uur in GTD reed, zit in de #24 en wisselt het stuur af met Jesse Krohn, Philipp Eng en Augusto Farfus. Maxime Martin bestuurt de #25 met De Phillippi, Yelloly en Rast. Voor Martin wordt het zijn zevende start in de uithoudingsklassieker.

In tegenstelling tot Cadillac en Acura, vinden we bij Porsche en BMW geen voormalige winnaars van de etmaalrace in Florida terug. Met zes overwinningen in totaal, verdeeld tussen Renger van der Zande (2019 en 2020), Sébastien Bourdais (2014) en Scott Dixon (2006, 2015 en 2020), is de bemanning van de #01 Cadillac de meest succesvolle. Bij Whelen Cadillac Racing mochten Pipo Derani (2016) en Tom Blomqvist (2022 en 2023) in het verleden al naar Victory Lane gaan. Deze laatste deed het overigens de afgelopen twee edities met een Acura.

Na vier zeges van Cadillac, van 2017 tot en met 2020, won Acura de laatste drie edities. Het team van Wayne Taylor, dat sinds vorig jaar samenwerkt met de ploeg van Michael Andretti, zet dit jaar beide ARX-06 in en zegevierde al vijfmaal in de 24-uurswedstrijd. Ricky Taylor, Filipe Albuquerque, beide op de #10, en Jordan Taylor, op de #40, wonnen ieder twee keer. Met Jenson Button op deze laatste wagen staat trouwens ook een voormalig wereldkampioen F1 aan de start.

Cadillac toonde vorig jaar een puike betrouwbaarheid, maar diende in de eindsprint zijn meerdere te erkennen in de twee Acura. De Amerikaanse constructeur lijkt dit echter rechtgezet te hebben met een nieuw ronderecord tijdens de kwalificatie en een snelste tijd bij vier van de zes testsessies in het kader van de Roar.

Ben Keating is de enige rijder met het statuut Bronze die aan de start komt in GTP, dit met de 963 van JDC-Miller MotorSports, en hij combineert het met zijn deelname in LMP2.

LMP2: een open strijd waarin de Bronze-rijders het verschil kunnen maken.

LMP2 telt dertien wagens. Voor het eerst sinds lang zijn het niet enkel Oreca 07 Gibson. Sean Creech Motorsport, een team dat tot nu toe in LMP3 actief was, opteerde voor een Ligier JS P217 en met João Barbosa hebben ze een drievoudig algemeen winnaar in hun equipe.

Voor de overwinning in LMP2 zien we vooral polesitter United Autosports USA met Keating-Pino-Hanley-O’Ward, Crowdstrike Racing by APR met Kurtz-Braun-Sowery-Jakobsen, Inter Europol by PR1 Mathiasen Motorsports met Smiechowski-Boulle-Dillmann-Novalak en Richard Mille AF Corse met Companc-Nielsen-Wadoux-Vaxivière als voornaamste kanshebbers. Ook Riley, het team waar Andy Jaenen spotter is, heeft de overstap van LMP3 naar LMP2 gemaakt. Het team van Bill Riley won in 2021 en 2022 de etmaalrace in LMP3 en heeft dit jaar elfvoudig Grand Prix-winnaar Felipe Massa in zijn rijderskwartet.

De wedstrijd, die zaterdag om 19u40 Belgische tijd van start gaat, is op de website imsa.com met livestream en livetiming te volgen. De resultaten vindt u via deze link.