WRC 2024: wat moet u weten voor de start van het seizoen

Komende week, op donderdagavond 25 januari, start in de buurt van de Franse stad Gap het WRC 2024, een kampioenschap met amper zes deelnemers die het hele kampioenschap betwisten, waarvan er drie echt kans op de wereldtitel maken, tenzij de ‘parttimers’ Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä alsnog voor een verrassing zorgen. We overlopen voor u de belangrijkste elementen van het WRC 2024, een WRC dat in moeilijk vaarwater verkeert.

Hyundai heeft dit seizoen twee ijzers in het vuur, Thierry Neuville en Ott Tänak, terwijl Toyota op Elfyn Evans rekent in de strijd om de wereldtitels. Daarnaast zien we bij Toyota nog Takamoto Katsuta, terwijl M-Sport Ford, Adrien Fourmaux en Grégoire Munster de strijd instuurt, maar of zij een vuist zullen kunnen maken is nog maar de vraag. Als het om de wereldtitel bij de rijders gaat, dan beperken we ons in 2024 heel waarschijnlijk tot de vraag ‘Wie van de drie?’?

Wat is er anders?

Er verandert dit seizoen weinig, al zien we wel twee wedstrijden verdwijnen (Mexico en Estland). Polen maakt daarentegen na zes seizoenen zijn comeback, terwijl Letland van het ERC naar het WRC promoveert. Concreet zien we daardoor drie zeer gelijkende wedstrijden op de kalender, met name Finland, Letland en Polen. Het WRC verlaat ook nog amper driemaal Europa, met Kenia, Chili en Japan.

De grootste nieuwigheid voor dit seizoen is een complex nieuw puntensysteem, waar vreemd genoeg, niemand echt fan van lijkt te zijn, zeker niet de topman van Toyota, Jari-Matti Latvala. De meeste gehoorde kritiek is uiteraard dat het systeem te complex is, maar ook het feit dat winnaar van een wedstrijd niet noodzakelijk de meeste punten scoort. Dat is zeer vreemd voor topsport. Ook rijders als Ott Tänak, Sébastien Ogier of Thierry Neuville lijken weinig heil in deze aanpassing te zien.  

Hier nog even de nieuwe barema’s:

Zaterdagavond scoren de deelnemers volgende punten, op voorwaarde dat ze de wedstrijd uitrijden:

18-15-13-10-8-6-4-3-2-1

Zondag zijn er nog te verdienen:

7-6-5-4-3-2-1

In de Powerstage staan er nog op het spel:

5-4-3-2-1

Noteren we nog dat iedere équipe recht heeft op drie (tegen negen voorheen) hybride units per seizoen.

De effectieven van het WRC 2024:

Toyota

17 Sébastien Ogier-Vincent Landais: start in Monte-Carlo, verder nog zestal wedstrijden

18 Takamoto Katsuta-Aaron Johnston: volledig seizoen

33 Elfyn Evans-Scott Martin: volledig seizoen

69. Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen: start in Zweden, zeven of acht wedstrijden

Hyundai

4. Esapekka Lappi-Janne Ferm: zestal wedstrijden

6. Dani Sordo-Canido Carrera: zeer beperkt programma

8 Ott Tänak- Martin Järveoja: volledig seizoen

9 Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen: vijftal wedstrijden

11 Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe: volledig seizoen

M-Sport Ford

13 Grégoire Munster- Louis Louka: volledig seizoen

16 Adrien Formaux- Alexandre Coria: volledig seizoen