JWRC 2024: start in Zweden en Tom Rensonnet heeft heel wat tegenstanders

In Zweden start later deze winter het Junior WRC 2024, een kampioenschap voor jonge rijders aan het stuur van identieke Ford Fiesta Rally3 in het kader van vijf WRC-wedstrijden. Onder de twintig deelnemers vinden we ook één Belg, die het voor de tweede maal probeert, Tom Rensonnet in de kleuren van het RACB National Team. Hij doet het opnieuw met Loïc Dumont aan zijn zijde.

Foto: © RACB

In vergelijking met de voorbije jaren, zijn er heel wat meer deelnemers, van overal in de wereld. De herkomst van de deelnemers is opvallend, met verschillende Zuid-Amerikanen (6), een handvol uit Oost-Europa (Estland, Roemenië, Polen…) en een paar nieuwe nationaliteiten die normaal, zoals een Kazach, een Zuid-Afrikaan of een rijder uit Oman.

Het principe van het JWRC is identiek aan dat van voorgaande jaren. Rijders moeten geboren zijn op of na 1 januari 1995. Er zijn vijf wedstrijden (Zweden, Kroatië, Sardinië, Finland, Akropolis) en de beste vier resultaten bepalen de uitslag van het kampioenschap. Elke overwinning in een klassementsproef levert ook een punt op, dat aan het eind van een ronde bij het totaal wordt opgeteld. De laatste wedstrijd in Griekenland heeft een coëfficiënt van 2 en is dus erg bepalend. De prijs voor de kampioen is een aantal deelnames voor het WRC2 van 2025.