Dakar 2024 – rit 8: Loeb verliest terrein, Sainz en Audi weer stap dichter bij de zege

In de Dakar gaan de deelnemers stilaan de slotfase van de wedstrijd in en de achtste rit, van Al Duwadimi naar Hail, was een kolfje naar de hand van Audi-rijder Mattias Ekström, die gisteren nog alle hoop op de eindzege verloor. Hij haalde het voor teamgenoot Stéphane Peterhansel, terwijl Carlos Sainz, ook al in een Audi RS Q E-Tron, vierde werd en nog wat steviger aan de leiding komt.

Foto: © Audi

In de beginfase van de bijna 500 kilometer lange rit tegen de chrono leek Sébastien Loeb (Prodrive BRX) wat tijd terug te gaan nemen, maar uiteindelijk reden Sébastien Loeb en zijn Belgische co Fabian Lurquin verkeerd en ze verloren nog eens vijf bijkomende minuten op Sainz en hij leidt nu de Dakar met bijna 25 minuten bonus op Loeb. De Spanjaard mag van een vierde eindzege in de Dakar beginnen dromen. 

Achter hen is het al Toyota wat de klok slaat, met het Japanse merk op de plaatsen drie, vier, vijf en zes, waarbij Guillaume de Mevius knap vierde is, op net geen halfuur van zijn Braziliaanse merkgenoot Lucas Moraes. Giniel de Villiers is vijfde, op goed tien minuten van de Mevius. Het werd alweer een dag vol problemen voor Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel (Prodrive). De titelhouders braken de twin-turbo V6-motor bij km 62.

Bij de motoren leidt Ricky Brabec (Honda), met 42 seconden bonus op Ross Branch (Hero), na ritwinst van ex-winnaar Kevin Benavides op een KTM. 

Morgen, dinsdag, trekken de deelnemers van Hail naar Alula over iets meer dan 400 kilometer tegen de chrono, waarbij de navigatie erg belangrijk lijkt te gaan worden.