Dakar 2024 – rit 7: Loeb wint en sluipt dichter bij Sainz. Ekström uitgeteld.

De zevende etappe van de Dakar bracht de deelnemers van Riyadh naar Al Duwadimi over een afstand tegen de chrono van 483 kilometer. De dagwinst was voor Sébastien Loeb, zijn derde overwinning al in deze 46ste editie van de woestijnrally.

Foto: © BRX

De Prodrive BRX-rijder schuift na de technische problemen van Mattias Ekström (Audi) vroeg in de rit ook op naar de tweede plaats in het algemene klassement, op nog negentien minuten van de Spaanse leider Carlos Sainz. Sainz moest vandaag een tiental minuten toegeven. Vooraan leidt Carlos Sainz dus nog steeds, voor Sébastien Loeb, terwijl de nummer drie in het klassement, Lucas Moraes al op een uur van de Spaanse leider volgt. Moraes reed in zijn Toyota wel een sterke rit. Achter Moraes schuift Guillaume de Mevius (Toyota) op naar plaats vier, al verloor onze landgenoot vandaag wel een half uur nadat het team driemaal fout reed. Giniel De Villiers, ook al in een Toyota, is nu vijfde op enkele minuten van de Mevius.

De Dakar 2024 is verre van over, maar het aantal zegekandidaten dunde vandaag nog eens verder uit. Ekström verloor meteen na het eerste waypunt bijna vier uur en kon pas vertrekken na de hulp van zijn teamgenoot Stéphane Peterhansel. Hij zakt dus weg uit de top 10.  

Bij de motoren was de dagwinst voor José Ignacio Cornejo Florimo (Honda), terwijl Ricky Brabec leider blijft, met exact één seconde voorsprong op Ross Branch (Hero).

Morgen, maandag, gaat het van Al Duwadimi naar Hail, opnieuw over een stevige afstand tegen de chrono, van 458 kilometer.