Dakar 2024 – rit 6 – Loeb wint, Audi schuift naar voren en Toyota verliest

In de 46ste editie van de Dakar heeft de 48 uur durende marathonetappe voor een enorme aardverschuiving gezorgd. De winst in de onuitgegeven proef was voor Sébastien Loeb die in zijn Prodrive BRX meteen naar de derde plaats opschuift, terwijl Carlos Sainz in zijn Audi RS Q E-Tron de nieuwe leider wordt. Verliezers waren er ook en niet van de minste, want met Nasser Al-Attiyah (BRX) en Yazeed Al Rajhi (Toyota) verliezen we meteen twee topfavorieten vooraan. Guillaume de Mevius van zijn kant werd achtste en is nu vijfde in het algemene klassement.

Foto: © Audi

Dat de lange tocht door het Empty Quarter voor verschuivingen zou zorgen, stond in de sterren geschreven. De parcoursbouwer van de Dakar, met onder meer Tom Colsoul aan het roer, had iets bijzonders beloofd en de deelnemers kregen waar voor hun geld. 

De zege in de proef was voor Sébastien Loeb en Fabian Lurquin, na een tocht van bijna 1000 kilometer, met de Audi-rijders Carlos Sainz en Mattias Ekström achter hem. Zij moesten respectievelijk twee en tien minuten toegeven, daar waar al de rest al snel tegen een achterstand van een half uur of meer aankeek. Op 41 minuten tikte Guillaume de Mevius als achtste aan. Romain Dumas (Toyota) verloor 1 uur en 42 minuten, Nasser Al-Attiyah kende mechanische zorgen en gaf bijna drie uur toe, net als Stéphane Peterhansel (Audi). De vorige leider, Yazeed Al Rajhi (Toyota), zag het einde van de rit zelfs niet, net als Krzysztof Hołowczyc in zijn MINI. 

Audi leidt, Toyota lijdt

Vooraan is Sainz nu de nieuwe leider, voor zijn teamgenoot Ekström en exact twintig minuten scheiden de beide Audi-woestijnprototypes. Sébastien Loeb is derde op bijna een half uur, terwijl de Toyota-pionnen, Lucas Moraes en Guillaume de Mevius als vierde en vijfde al meer dan een uur achterstand hebben. Onze landgenoot Stefan Carmans (Red-Lined) is op weg naar de finish en mag een plek in de top 50 opeisen, niet slecht voor een debuut. 

Bij de motoren leidt Ricky Brabec (Honda) nu met luttele 51 seconden op Ross Branch (Hero), terwijl Iveco de dans leidt bij de trucks. Dirk van Rompuy bezet net als Guillaume de Mevius de vijfde plek, maar dan in de categorie ‘Classic’. Morgen, zaterdag, is het rustdag in de Dakar. Zondag gaat het weer de woestijn in voor een rit van 483 kilometer.