Dakar 2024 Rit 2: Peterhansel met 50ste dagzege, Sainz leider

In de Dakar is Guillaume de Mevius zijn leidersplaats al weer kwijtgespeeld. De man uit Waals-Brabant won zaterdag nog de openingsetappe, maar verloor in de 463 kilometer lange, tweede etappe van de 46ste Dakar meer dan 25 minuten en zakt naar de vijfde plek in de tussenstand. Tussen Al Henakiyah en Al Duwadimi was Stéphane Peterhansel in zijn Audi de snelste, goed voor een 50ste dagzege voor de Fransman. Carlos Sainz is dan weer de nieuwe leider, ook aan het stuur van een Audi. 

Foto: © Audi

Guillaume de Mevius had het duidelijk niet makkelijk om de tweede rit van deze Dakar te openen en verloor stelselmatig tijd in de proef. Vooraan kregen we een intense strijd tussen twee Franse legendes, Stéphane Peterhansel en Sébastien Loeb (BRX), waarbij Peterhansel won en zich zo in de geschiedenisboeken reed. Met zijn 50ste dagzege komt hij op gelijke hoogte van recordman Ari Vatanen. Loeb werd tweede op net geen halve minuut, voor Seth Quintero (Toyota). Nasser Al-Attiyah (BRX) werd vierde, voor Yazeed Al Rajhi (Toyota) en Guerlain Chicherit (Toyota). In de tussenstand leidt Carlos Sainz dus, met anderhalve minuut bonus op Yazeed Al Rajhi (Toyota) en meer dan vier minuten op Sébastien Loeb. Guillaume de Mevius is vijfde. 

Bij de motoren won Nacho Cornejo de klassementsproef. Ross Branch behoudt zijn leiding in het virtuele klassement met een voorsprong van 2’30” op Cornejo.

Morgen, maandag, is het tijd voor de marathonetappe. Het eerste deel van de etappe is zeer gevarieerd, met stenige stukken die plaatsmaken voor zanderige horizonten en vervolgens duinen. De voertuigen krijgen slechts twee uur assistentie aan de finish van de klassementsproef, voordat ze naar het marathonbivak en het gesloten wagenpark in moeten.

Noteren we dat in de Africa Eco Race, de deelnemers aan de rustdag toe waren.